Начало » Тестени изделия » Рецепти за Козунаци » рецепта Великденски козунак с пълнеж
Великденски козунак с пълнеж

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
5 бр. яйца
250 г захар
250 мл прясно мляко
1/2 кубче мая
100 г масло или олио
2 ванилии
настъргана кора от лимон по желание
1 кг брашно
1 бр. жълтък за намазване
шоколад, стафиди, ядки, сушени плодове или друго за пълнеж
Маята се разтваря в топлото прясно мляко, заедно с 1 с.л. захар, и се оставя на топло да бухне. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, постепенно се добавя разтопеното и леко охладено масло (или олио). Прибавят се втасалата мая, ванилиите, кора от лимон и брашното да се получи меко тесто. Оставя се да бухне на топло и отново се омесва. Особеното при тази техника е, че вторият път тестото се измесва с мазнина, докато тя се поеме изцяло - така тестото става на конци. Начините за оформяне и плънките са изцяло ваша импровизация.
Козунаците се поставят се в намазана с мазнина форма и се оставя да втаса и да изпълни формата. Намазва се отгоре с разбития с 2-3 капки олио жълтък (за гланц) и обилно се поръсва със захар. Пече се в умерена фурна.
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Как да почистим петната в кухнята
Когато готвите често се случва след това в кухнята да останат мазни петна по плотовете, масите и покривките. Ето няколко ефективни метода за почистване на петна в кухнята
още »
Световен ден на коктейлите с привкус на кафе от Lavazza
На 13 май се отбелязва Световният ден на коктейлите.
още »
Шест лесни метода за почистване на замърсена фурна
Фурната е един от най-използваните уреди в кухнята и често се замърсява с мазнини и остатъци от храна. Почистването ѝ може да изглежда като трудна задача, но с правилните методи може да бъде лесно и ефективно.
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Ако желаете, може да сложите линк към Великденски козунак с пълнеж
От форум:
От друг сайт: