Начало » Тестени изделия » Рецепти за Козунаци » рецепта Козунак и възелчета с какао

Козунак и възелчета с какао

Разпечатай

от готварската книга на Виолета Матева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

100 мл топло прясно мляко
100 мл хладка вода
1 пакет суха мая
1 к ч захар
2 яйца без един жълтък, с него се намазват отгоре
60 мл олио
кора от лимон
600 г пресято брашно
10 бр. боровинки за украса
сусам за поръсване
2 с л какао за шарка

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Козунак и възелчета с какао

Активира се маята в хладката вода с 1 с л захар и 2 с л брашно, разбъркани на кашичка и оставени за 10 минути да шупне. В купа се разбиват яйцата с останалата захар, добавят се олиото, топлото прясно мляко и настъргана кора от лимон. Сипва се яйчената смес в брашното, замесваме тесто. Отделя се 1/3 част от тестото.

Какаото се разбърква с 4-5 с л вода на кашичка и се измесва с отделеното тесто. Оставя се 50 минути да втаса. Оформят се два дълги фитила - бял и кафяв, усукват се, краищата се завиват на охлюв и поставяме във форма за еднократно печене, намазана с олио и поръсена с брашно. Останалото тесто също се оформя на фитили и се връзват възелчета, може да са само бели, може и два фитила от различен цвят, усукани и навити на охлюви. В средата забивам по една боровинка. Втасва още 20 мин., намазвам с разбит жълтък и поръсвам сусам. Пече се в умерена фурна до 170 градуса до готовност !

Изваждат се и намазваме с масло. За вкусен и шарен празник !



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Как да изберем подходящ вентилатор за аспирация на кухня?

Как да изберем подходящ вентилатор за аспирация на кухня?

Изборът на правилния кухненски вентилатор е от решаващо значение за поддържане на добро качество на въздуха и премахване на дим, пара и миризми от готвене във вашата кухня. Има няколко фактора, които трябва да имате предвид при избора на кухненски вентилатор.
още »

Готвене с вода от сондаж - предимства и добри практики

Готвене с вода от сондаж - предимства и добри практики

Сондажите са популярен и устойчив начин за добиване на подпочвена вода за битови нужди. Ако имате сондаж, може би се чудите дали водата му е подходяща за готвене.
още »

Освежаващи коктейли с кафе за лятото

Освежаващи коктейли с кафе за лятото

Lavazza разработи нови рецепти за освежаване на българското лято – защото няма нищо по-добро от освежаващо кафе, което да Ви охлади!
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите линк към Козунак и възелчета с какао


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама