Начало » Тестени изделия » Рецепти за Козунаци » рецепта Козунакът на Иван Звездев
Козунакът на Иван Звездев

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
брашно за козунак на София мел - около 1 кг.
4 яйца
220 г. захар
250 мл. прясно мляко
2/3 ч.ч вода
90 г. краве масло
80 мл. слънчогледово олио
1/2 капсула лимонова есенция
1 ванилия
1 щипка сол
1 кубче мая
1 с.л захар
1 с.л брашно
1 яйце + захар за поръсване
олио за намазване на формата
Слагаме маята в купичка, заедно със захарта (около 1 с.л) и 1 с.л брашно. Стопляме малко водата и я прибавяме в купичката и разбъркваме. Оставяме за 15 мин. маята да шупне. Стаята, в която правим козунака трябва да е топла. Изкарваме яйцата на стайна температура. Разбиваме ги в купа. Прибавяме захарта при яйцата и разбъркваме. Пресяваме брашното. Използваме брашно за козунаци. Изсипваме брашното в купа. Правим кладенче в брашното и поръсваме с щипка сол. Слагаме яйцата и шупналата мая. Стопляме прясно мляко и го добавяме и него при брашното. Размекваме маслото. Почваме да разбъркваме с ръка. Слагаме лимонова есенция и ванилията. Добавяме олиото и половината от мекото масло. Олиото трябва да ни е леко стоплено. Разбъркваме докато брашното поеме течните съставки. Замесваме меко тесто, което де лепне леко. Намазняваме малка тавичка или голяма купа с част от маслото, което ни остана и слагаме тестото в нея. Покриваме тестото, което сме омесили на топка с кърпа и после и одеяло в топла стая. Оставяме го да втаса 40 мин. Вадим тестото и го омесваме пак. Омесваме го с намаслени ръце от остатъка от масло. От тестото могат да станат 1-3 бр. козунака, зависи от желаната големина и форми /тави/, с които разполагате.
Разделяме тестото на три топки. С намаслени ръце от маслото оформяме фитили с еднаква дължина. Сплитаме го на плитка. Намазваме форма с олио. Слагаме плитката в тава покрита после с хартия за печене. Оставяме пак да втаса на топло докато удвои обема си. Намазваме повърхността с разбито яйце и поръсваме със захар много обилно. Печем на 190 градуса и после намаляваме на 170 градуса до изпичане до готовност. По време на печенето към половината от времето сложих фолио отгоре, за да не изгори козунака отгоре. Под козунака във фурната в шола сложих вода, така тя се изпарява нагоре и става по мек. Да ви е сладко!
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Как да изберем подходящ вентилатор за аспирация на кухня?
Изборът на правилния кухненски вентилатор е от решаващо значение за поддържане на добро качество на въздуха и премахване на дим, пара и миризми от готвене във вашата кухня. Има няколко фактора, които трябва да имате предвид при избора на кухненски вентилатор.
още »
Готвене с вода от сондаж - предимства и добри практики
Сондажите са популярен и устойчив начин за добиване на подпочвена вода за битови нужди. Ако имате сондаж, може би се чудите дали водата му е подходяща за готвене.
още »
Освежаващи коктейли с кафе за лятото
Lavazza разработи нови рецепти за освежаване на българското лято – защото няма нищо по-добро от освежаващо кафе, което да Ви охлади!
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Ако желаете, може да сложите линк към Козунакът на Иван Звездев
От форум:
От друг сайт: