Начало » Тестени изделия » Рецепти за Козунаци » рецепта Козунак с орехи и локум
Козунак с орехи и локум

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
6 яйца
250 мл. прясно мляко
80 мл. олио за доомесване и мазане на плота
1 прахче ванилия
170 мл. олио
250 г. захар
1 кубче прясна мая
брашно – около 1 кг.
1 яйце за намазване
захар – за поръсване
олио - за намазване на формата
1 щипка сол
локум
орехи
Слагаме маята в купичка, заедно със захарта около 1 с.л и 1 с.л брашно. Стопляме прясното мляко на котлона леко. Прибавяме го при маята и разбъркваме. Оставяме маята да шупне. Стаята, в която правим козунака трябва да е топла, а самото тесто и вече оформен козунак покриваме. Вадим яйцата, олиото на стайна температура преди това, заедно с маята. Разбиваме яйцата в купа с вилица. Прибавяме захарта при яйцата и разбъркваме отново докато захарта се постопи. Пресяваме брашното със сито в тавичка. Правим кладенче в брашното с ръка и поръсваме с щипка сол. Слагаме яйцата и шупналата мая в кладенчето. Добавяме олиото и прясното мляко, ванилията също. Замесваме меко тесто върху намазан с олио плот. Използваме олио опри омесването. Омесеното тесто слагаме в купа, леко намазнена на топло да втаса за 40 мин. Вадим го и го омесваме още веднъж за кратко. Делим го на три топки. Режем локума на малки парчета. Орехите ги почистваме и режем на малки парчета. Оформяме три дълги продълговати парчета с ръце. В тях редим локум и орехи и оформяме като фитили. Подреждаме ги един до друг. Сплитаме ги на плитка. Слагаме хартия за печене в тавичка или форма за козунаци, като преди това дъното също го мажем с олио. Слагаме плитката, пълна с орехи и локум. Оставяме да втаса докато си удвои обема. Бучваме 3-4 локума отгоре в места където сме сплитали плитката. Бучваме на места орехи. Разбиваме яйцето и мажем с четка. Поръсваме със захар. Печем на 170 градуса до изпичането му. По време на печенето към половината от времето сложих фолио отгоре, за да не прегори козунака отгоре. Да ви е сладко!
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната
Със сигурност древните гърци са направили пропуск, като не са включили кулинарията сред другите изкуства. Умението да се приготвя вкусна храна е не по-малко впечатляващо, а удоволствието, което носи крайният резултат, може спокойно да се сравни с насладата от красива картина или музикално произведение. Умелите готвачи са истински таланти и имат заслужено признание. Те обаче разчитат на редица помощни инструменти за своята работа. Инструменти като кухненския термометър.
още »
3 идеи за аранжиране на градината
Стилният градински екстериор, освен че буди истинско възхищение и вълна от естетическа наслада, е и нещото, което ни кара да се чувстваме релаксиращо и хармонично. Тайната е в детайлите - в онези големи и малки елементи, които събуждат, оживяват цялата концепция на външното пространство, създавайки екстериорен рай.
още »
3 трика за перфектно тесто за пица
В основата на добре приготвената пица стои направата на тестото. Тази задача изглежда лесна на пръв поглед, но изисква търпение, отдаденост, умения и доза любов. Какви са тайните на перфектното тесто? Екипът на Доминос споделя три трика, които да ви помогнат да направите вкусен блат за печене у дома.
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Ако желаете, може да сложите линк към Козунак с орехи и локум
От форум:
От друг сайт: