Начало » Тестени изделия » Рецепти за Козунаци » рецепта Козунаци и рула от едно тесто

Козунаци и рула от едно тесто

Разпечатай

от готварската книга на Виолета Матева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

3 яйца без един жълтък, той е за намазване отгоре, разбит с малко водичка
1 ч ч захар
1 щипка сол
2 ванилии
кора настърган лимон
2 с л разтопена мас, смесена със 100 мл олио
1 ч ч кисело мляко с разбита в него 1 равна ч л сода бикарбонат
100 мл топло прясно мляко
40 гр прясна мая
900 гр пресято брашно

за плънка:
шоколад
сладко от сини сливи
червени боровинки и стафиди

за украса:
захарни сърчица и сусам

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Козунаци и рула от едно тесто

Маята се разбива в топлото прясно мляко с малко захар и брашно на кашичка и се оставя да бухне 10 минути. Разбиваме яйцата със захарта, сипваме в средата на брашното, добавя се шупналата мая, половината мазнина, киселото мляко, ванилията, настъргана лимонова кора, щипка сол и замесваме меко тесто, като по време на месенето се добавя останалата мазнина и месим докато се усвои.

Може да се остави да втаса 40 минути и веднага да се работи с него, но може да престои в хладилника в торбичка от 12 до 16 часа. На сутринта разделих тестото на 4 части. Две от тях разточваме на правоъгълник. Единият се намазва с шоколад, другият със сладко от сини сливи. Навиват се рула и се оставят в намазана с олио и поръсена с брашно тавичка да втаса още 40 минути. После се намазват с разбит жълтък и поръсваме сусам и захар. Печем в загрята фурна 170 градуса до готовност.

Третото тесто се разделя на две, оформят се два дълги правоъгълника, поръсваме с натрошен шоколад и оформяме на фитили. Двата се усукват и навиват на охлюв. Поставя се в намазнена тавичка, като втаса намазваме с жълтък и украсяваме със захарните сърца.

Последното топче тесто се разделя на 4 части. Всяка се оформя на лента. Отгоре поръсваме със захар, червени боровинки и накиснати и отцедени стафиди. Сплитат се на плитка оформените фитили, поставя се в тавичка. Отгоре се намазва отново с жълтък и поръсваме захар, забождаме червени боровинки. Печем двата кръгли козунака заедно в умерена фурна, като към края се покрива с алуминиево фолио, за да не прегори. Печем 35-40 минути.

Весели и Светли Великденски празници !


Продукти: яйца, захар, сол, ванилия, лимонова кора, свинска мас, олио, кисело мляко, сода бикарбонат, прясно мляко, мая, брашно, шоколад, сладко от сини сливи, червени боровинки, стафиди, захарни сърчица, сусам

Тагове: Рецепти за Великден, Българска кухня

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Подобни рецепти

Великденски козунак
Великденски козунак с плънка
Великденски козунак с пълнеж
Великденски козунак със стафиди
Великденски козунак със стафиди, шоколад и сушени кайсии

Последни статии

Италиански коледни сладкиши с кафе Lavazza

Италиански коледни сладкиши с кафе Lavazza

Lavazza представя две рецепти за традиционни сладкиши, които се съчетават с кафе. Те се допълват със селектирани сортове кафе като специална съставка на класическите италиански десерти.
още »

 Жаждата за кафе означава недостиг на сол и желязо в тялото

Жаждата за кафе означава недостиг на сол и желязо в тялото

Диетологът Шон Уилкинсън твърди, че желанието за някаква храна в повечето случаи показва, че се нуждаем от отделни минерали или хранителни вещества.
още »

Отслабваме с краве сирене половин час преди лягане

Отслабваме с краве сирене половин час преди лягане

Британски изследователи са доказали, че консумацията на определена храна преди лягане може да стимулира метаболизма.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите линк към Козунаци и рула от едно тесто


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама