Начало » Тестени изделия » Рецепти за Козунаци » рецепта Великденски козунак със стафиди и канела

Великденски козунак със стафиди и канела

Разпечатай

от готварската книга на Niki Zhelyazkova

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 кг брашно
5 яйца /1 жълтък за намазване/
200-220 г захар
250 мл прясно мляко
80 г краве масло
80 г олио
1/2 капсула лим. есенция
1 ванилия или 1 с.л. течна ванилия
2-3 щ. сол
1 пак. суха мая или 1 кубче прясна мая

за плънката:
накиснати стафиди в прясно мляко и малко канела

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Великденски козунак със стафиди и канела

Първо активирам маята с 1 с.л. захар и 6 до 8 с.л. топла вода и 1 с.л. брашно. Размесвам ги добре. Оставям така да шупне 15 мин. Всички продукти и кухнята трябва да са топли. Пресявам брашното 2 или 3 пъти в купа. Правя кладенче в брашното и там започвам с течните съставки. Може да се смесят предварително и тогава да се добавят към брашното. В купичка разбъркам яйцата със захарта, като оставям един жълтък за намазване и малко от захарта за поръсване. Солта е щипка, до две и се слага в брашното, леко се смесва с лъжицата. Към яйцата в купичката прибавям и захарта и отново ги бъркам за се стопи захарта. Към тях добавям и ароматите, ванилия, лимоновата кора и сока на един лимон, ванилията, на прах или супена лъжица течна, олиото леко затоплено и 1/2 от кравето масло. Всичко това изсипваме в купата с брашното. Добавям и вече активираната мая към всички тези продукти в купата. Започвам да бъркам до смесване на всички съставки с брашното, до лепкаво тесто. Добре смесени, изсипваме тестото на плота да го доомесим още малко. Може да се удари десетина пъти в плота. Тестото втасва два пъти, месим хубаво на плота до меко, еластично тесто. Периодично си топя ръцете в мазнина и меся, като вкарвам мазнината в тестото. Поема се почти цялото масло, докато се замесва. Тестото трябва да се връща, като се издърпва. Слага се обратно в купата, за да втаса. Покриваме с прозрачен филм, за да не съхне. Най- добре е да е във студена фурна 2 часа. Надува се и почти изпълва купата.Тестото трябва да е пухкаво и пак мажем ръцете си с мазнина и месим, като сгъваме на три фитила. Така се меси около десет пъти. Разделяме на три части тестото. Доомесваме още малко с останалото масло.

Разделяме тестото на три части за класичка плетка на козунак. Оформяме всяка част на дебел фитил с дължина около 60 см. Сложени на плота фитилите се разточват с точилката, сплескват се. Върху всеки се поставя и от плънката и леко се застъпват върху плънката фитилите, затварят плънката вътре. Сплитаме фитилите на плитка. Връщам оплетения козунак обратно в тавата за второто втасване за около 35-40 минути. Разреждам жълтъка с малко олио и добре ги размесвам. С четка мажа козунака, поръсвам с кристална захар и филирани бадеми. Може да сложим локум, стафиди, накиснати с коняк. Печем на 160 в предварително загрята фурна на най-ниско ниво на фурната 35-40 минути. Моята плънка беше стафиди, накиснати в малко прясно мляко, смесени с канела. Стана много вкусен!



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната

Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната

Със сигурност древните гърци са направили пропуск, като не са включили кулинарията сред другите изкуства. Умението да се приготвя вкусна храна е не по-малко впечатляващо, а удоволствието, което носи крайният резултат, може спокойно да се сравни с насладата от красива картина или музикално произведение. Умелите готвачи са истински таланти и имат заслужено признание. Те обаче разчитат на редица помощни инструменти за своята работа. Инструменти като кухненския термометър.
още »

3 идеи за аранжиране на градината

3 идеи за аранжиране на градината

Стилният градински екстериор, освен че буди истинско възхищение и вълна от естетическа наслада, е и нещото, което ни кара да се чувстваме релаксиращо и хармонично. Тайната е в детайлите - в онези големи и малки елементи, които събуждат, оживяват цялата концепция на външното пространство, създавайки екстериорен рай.
още »

3 трика за перфектно тесто за пица

3 трика за перфектно тесто за пица

В основата на добре приготвената пица стои направата на тестото. Тази задача изглежда лесна на пръв поглед, но изисква търпение, отдаденост, умения и доза любов. Какви са тайните на перфектното тесто? Екипът на Доминос споделя три трика, които да ви помогнат да направите вкусен блат за печене у дома.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите линк към Великденски козунак със стафиди и канела


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама