Начало » Тестени изделия » Рецепти за Козунаци » рецепта Великденски козунак със стафиди и канела

Великденски козунак със стафиди и канела

Разпечатай

от готварската книга на Niki Zhelyazkova

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 кг брашно
5 яйца /1 жълтък за намазване/
200-220 г захар
250 мл прясно мляко
80 г краве масло
80 г олио
1/2 капсула лим. есенция
1 ванилия или 1 с.л. течна ванилия
2-3 щ. сол
1 пак. суха мая или 1 кубче прясна мая

за плънката:
накиснати стафиди в прясно мляко и малко канела

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Великденски козунак със стафиди и канела

Първо активирам маята с 1 с.л. захар и 6 до 8 с.л. топла вода и 1 с.л. брашно. Размесвам ги добре. Оставям така да шупне 15 мин. Всички продукти и кухнята трябва да са топли. Пресявам брашното 2 или 3 пъти в купа. Правя кладенче в брашното и там започвам с течните съставки. Може да се смесят предварително и тогава да се добавят към брашното. В купичка разбъркам яйцата със захарта, като оставям един жълтък за намазване и малко от захарта за поръсване. Солта е щипка, до две и се слага в брашното, леко се смесва с лъжицата. Към яйцата в купичката прибавям и захарта и отново ги бъркам за се стопи захарта. Към тях добавям и ароматите, ванилия, лимоновата кора и сока на един лимон, ванилията, на прах или супена лъжица течна, олиото леко затоплено и 1/2 от кравето масло. Всичко това изсипваме в купата с брашното. Добавям и вече активираната мая към всички тези продукти в купата. Започвам да бъркам до смесване на всички съставки с брашното, до лепкаво тесто. Добре смесени, изсипваме тестото на плота да го доомесим още малко. Може да се удари десетина пъти в плота. Тестото втасва два пъти, месим хубаво на плота до меко, еластично тесто. Периодично си топя ръцете в мазнина и меся, като вкарвам мазнината в тестото. Поема се почти цялото масло, докато се замесва. Тестото трябва да се връща, като се издърпва. Слага се обратно в купата, за да втаса. Покриваме с прозрачен филм, за да не съхне. Най- добре е да е във студена фурна 2 часа. Надува се и почти изпълва купата.Тестото трябва да е пухкаво и пак мажем ръцете си с мазнина и месим, като сгъваме на три фитила. Така се меси около десет пъти. Разделяме на три части тестото. Доомесваме още малко с останалото масло.

Разделяме тестото на три части за класичка плетка на козунак. Оформяме всяка част на дебел фитил с дължина около 60 см. Сложени на плота фитилите се разточват с точилката, сплескват се. Върху всеки се поставя и от плънката и леко се застъпват върху плънката фитилите, затварят плънката вътре. Сплитаме фитилите на плитка. Връщам оплетения козунак обратно в тавата за второто втасване за около 35-40 минути. Разреждам жълтъка с малко олио и добре ги размесвам. С четка мажа козунака, поръсвам с кристална захар и филирани бадеми. Може да сложим локум, стафиди, накиснати с коняк. Печем на 160 в предварително загрята фурна на най-ниско ниво на фурната 35-40 минути. Моята плънка беше стафиди, накиснати в малко прясно мляко, смесени с канела. Стана много вкусен!



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

5 диети, които науката подкрепя

5 диети, които науката подкрепя

Целта на тази статия е да предложим здравословни варианти на хранене, които не ви ограничават и същевременно ви помагат да се чувствате свежи и с тонус.
още »

Модерна еспресо-торта на Ернст Кнам

Модерна еспресо-торта на Ернст Кнам

Италианската компания Lavazza предоставя вълнуваща рецепта за Коледните празници
още »

Кои са най-важните витамини и минерали за един професионален спортист?

Кои са най-важните витамини и минерали за един професионален спортист?

За да работи правилно една машина тя трябва да е добре смазана, като същото важи и за човешкото тяло, което има нужда от съответните микронутриенти. Тези микронутриенти в лицето на витамините и минералите са така важни за нашия метаболизъм.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите линк към Великденски козунак със стафиди и канела


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама