Начало » Тестени изделия » Рецепти за Козунаци » рецепта Великденски козунак със стафиди и канела

Великденски козунак със стафиди и канела

Разпечатай

от готварската книга на Niki Zhelyazkova

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 кг брашно
5 яйца /1 жълтък за намазване/
200-220 г захар
250 мл прясно мляко
80 г краве масло
80 г олио
1/2 капсула лим. есенция
1 ванилия или 1 с.л. течна ванилия
2-3 щ. сол
1 пак. суха мая или 1 кубче прясна мая

за плънката:
накиснати стафиди в прясно мляко и малко канела

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Великденски козунак със стафиди и канела

Първо активирам маята с 1 с.л. захар и 6 до 8 с.л. топла вода и 1 с.л. брашно. Размесвам ги добре. Оставям така да шупне 15 мин. Всички продукти и кухнята трябва да са топли. Пресявам брашното 2 или 3 пъти в купа. Правя кладенче в брашното и там започвам с течните съставки. Може да се смесят предварително и тогава да се добавят към брашното. В купичка разбъркам яйцата със захарта, като оставям един жълтък за намазване и малко от захарта за поръсване. Солта е щипка, до две и се слага в брашното, леко се смесва с лъжицата. Към яйцата в купичката прибавям и захарта и отново ги бъркам за се стопи захарта. Към тях добавям и ароматите, ванилия, лимоновата кора и сока на един лимон, ванилията, на прах или супена лъжица течна, олиото леко затоплено и 1/2 от кравето масло. Всичко това изсипваме в купата с брашното. Добавям и вече активираната мая към всички тези продукти в купата. Започвам да бъркам до смесване на всички съставки с брашното, до лепкаво тесто. Добре смесени, изсипваме тестото на плота да го доомесим още малко. Може да се удари десетина пъти в плота. Тестото втасва два пъти, месим хубаво на плота до меко, еластично тесто. Периодично си топя ръцете в мазнина и меся, като вкарвам мазнината в тестото. Поема се почти цялото масло, докато се замесва. Тестото трябва да се връща, като се издърпва. Слага се обратно в купата, за да втаса. Покриваме с прозрачен филм, за да не съхне. Най- добре е да е във студена фурна 2 часа. Надува се и почти изпълва купата.Тестото трябва да е пухкаво и пак мажем ръцете си с мазнина и месим, като сгъваме на три фитила. Така се меси около десет пъти. Разделяме на три части тестото. Доомесваме още малко с останалото масло.

Разделяме тестото на три части за класичка плетка на козунак. Оформяме всяка част на дебел фитил с дължина около 60 см. Сложени на плота фитилите се разточват с точилката, сплескват се. Върху всеки се поставя и от плънката и леко се застъпват върху плънката фитилите, затварят плънката вътре. Сплитаме фитилите на плитка. Връщам оплетения козунак обратно в тавата за второто втасване за около 35-40 минути. Разреждам жълтъка с малко олио и добре ги размесвам. С четка мажа козунака, поръсвам с кристална захар и филирани бадеми. Може да сложим локум, стафиди, накиснати с коняк. Печем на 160 в предварително загрята фурна на най-ниско ниво на фурната 35-40 минути. Моята плънка беше стафиди, накиснати в малко прясно мляко, смесени с канела. Стана много вкусен!


Продукти: брашно, яйца, захар, прясно мляко, краве масло, олио, лимонова есенция, ванилия, сол, суха мая, мая, стафиди, канела

Тагове: Рецепти за Великден

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Подобни рецепти

Великденски козунак
Великденски козунак с плънка
Великденски козунак с пълнеж
Великденски козунак със стафиди, шоколад и сушени кайсии
Великденски козунак със стафиди

Последни статии

Подгответе диетата си за сезона на колоезденето

Подгответе диетата си за сезона на колоезденето

Зимата вече си тръгва, така че скоро ще настъпи сезонът на колоезденето. Ето нашите съвети как да нагласите хранителния си режим по подходящ начин. Наясно сме, че единствено с диета няма да станете победители в Тур дьо Франс.
още »

Топ 9 на най-добрите съвети как да спестим от храна

Топ 9 на най-добрите съвети как да спестим от храна

Една от стоките, която е необходима за всички ни всеки ден, е храната. Няма как да изберем да не си купим или да не се храним.
още »

Италиански коледни сладкиши с кафе Lavazza

Италиански коледни сладкиши с кафе Lavazza

Lavazza представя две рецепти за традиционни сладкиши, които се съчетават с кафе. Те се допълват със селектирани сортове кафе като специална съставка на класическите италиански десерти.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите линк към Великденски козунак със стафиди и канела


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама