Начало » Тестени изделия » Рецепти за Козунаци » рецепта Великденски венец

Великденски венец

Разпечатай

от готварската книга на Виолета Матева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

3 яйца
1 жълтък за намазване
200 г заквасена сметана
180 г захар
50 г разтопена мас
50 мл олио
щипка сол
30 г мая
ванилия
кара от лимон
800 г брашно

плънка:
боровинки
карамелизирани орехи начукани ситно
сусам

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Великденски венец

Маята активирам в 50 мл топла вода с малко захар и брашно и оставям да шупне. Разбиват се яйцата със захарта и сипвам в средата на брашното с щипка сол. Добавя се активираната мая, половината смес от олиото и маста, заквасената сметана. Накрая се добавя ванилията и настъргана кора от лимон. Замесваме меко тесто, като по време на месенето се добавя останалата мазнина. Оставяме тестото в купа покрито с фолио да втаса около 1 час.

Готовото тесто се разточва на голям правоъгълник с дължина 40 см. Около една трета от правоъгълника се нарязва на 8 равни части, а всяка част се нарязва на три ленти. Всяка тройка ленти се сплита на плитка. Отгоре в цялата част разпределяме плънката и започваме да навиваме на руло към плитките, които се прехвърлят върху рулото. Краищата се свързват и венеца се нарежда в намазана с олио тава в средата поставяме чашка, за да запазим кръглата форма. Втасва още 20 минути. Намазва се с разбит с малко олио жълтък и поръсваме сусам. Печем 35-40 минути до готовност.

Светли ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИЦИ !!!


Продукти: яйца, заквасена сметана, захар, свинска мас, олио, сол, мая, ванилия, лимонова кора, брашно, боровинки, орехи, сусам

Тагове: Рецепти за Великден, Българска кухня, Оригинални рецепти

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Подобни рецепти

Великденски козунак
Великденски козунак с плънка
Великденски козунак с пълнеж
Великденски козунак със стафиди
Великденски козунак със стафиди, шоколад и сушени кайсии

Последни статии

Подгответе диетата си за сезона на колоезденето

Подгответе диетата си за сезона на колоезденето

Зимата вече си тръгва, така че скоро ще настъпи сезонът на колоезденето. Ето нашите съвети как да нагласите хранителния си режим по подходящ начин. Наясно сме, че единствено с диета няма да станете победители в Тур дьо Франс.
още »

Топ 9 на най-добрите съвети как да спестим от храна

Топ 9 на най-добрите съвети как да спестим от храна

Една от стоките, която е необходима за всички ни всеки ден, е храната. Няма как да изберем да не си купим или да не се храним.
още »

Италиански коледни сладкиши с кафе Lavazza

Италиански коледни сладкиши с кафе Lavazza

Lavazza представя две рецепти за традиционни сладкиши, които се съчетават с кафе. Те се допълват със селектирани сортове кафе като специална съставка на класическите италиански десерти.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите линк към Великденски венец


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама