Начало » Тестени изделия » Рецепти за Козунаци » рецепта Великденски венец
Великденски венец
от готварската книга на
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
3 яйца
1 жълтък за намазване
200 г заквасена сметана
180 г захар
50 г разтопена мас
50 мл олио
щипка сол
30 г мая
ванилия
кара от лимон
800 г брашно
плънка:
боровинки
карамелизирани орехи начукани ситно
сусам
Маята активирам в 50 мл топла вода с малко захар и брашно и оставям да шупне. Разбиват се яйцата със захарта и сипвам в средата на брашното с щипка сол. Добавя се активираната мая, половината смес от олиото и маста, заквасената сметана. Накрая се добавя ванилията и настъргана кора от лимон. Замесваме меко тесто, като по време на месенето се добавя останалата мазнина. Оставяме тестото в купа покрито с фолио да втаса около 1 час.
Готовото тесто се разточва на голям правоъгълник с дължина 40 см. Около една трета от правоъгълника се нарязва на 8 равни части, а всяка част се нарязва на три ленти. Всяка тройка ленти се сплита на плитка. Отгоре в цялата част разпределяме плънката и започваме да навиваме на руло към плитките, които се прехвърлят върху рулото. Краищата се свързват и венеца се нарежда в намазана с олио тава в средата поставяме чашка, за да запазим кръглата форма. Втасва още 20 минути. Намазва се с разбит с малко олио жълтък и поръсваме сусам. Печем 35-40 минути до готовност.
Светли ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИЦИ !!!
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Как да почистим петната в кухнята
Когато готвите често се случва след това в кухнята да останат мазни петна по плотовете, масите и покривките. Ето няколко ефективни метода за почистване на петна в кухнята
още »
Световен ден на коктейлите с привкус на кафе от Lavazza
На 13 май се отбелязва Световният ден на коктейлите.
още »
Шест лесни метода за почистване на замърсена фурна
Фурната е един от най-използваните уреди в кухнята и често се замърсява с мазнини и остатъци от храна. Почистването ѝ може да изглежда като трудна задача, но с правилните методи може да бъде лесно и ефективно.
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Ако желаете, може да сложите линк към Великденски венец
От форум:
От друг сайт: