Публикувана от Анелия Терзиева на 30 Май 2013
![]() | Необходими продукти 5 бр. яйца 250 г захар 250 мл прясно мляко 1/2 кубче мая 100 г масло или олио 2 ванилии настъргана кора от лимон по желание 1 кг брашно 1 бр. жълтък за намазване шоколад, стафиди, ядки, сушени плодове или друго за пълнеж |
Маята се разтваря в топлото прясно мляко, заедно с 1 с.л. захар, и се оставя на топло да бухне. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, постепенно се добавя разтопеното и леко охладено масло (или олио). Прибавят се втасалата мая, ванилиите, кора от лимон и брашното да се получи меко тесто. Оставя се да бухне на топло и отново се омесва. Особеното при тази техника е, че вторият път тестото се измесва с мазнина, докато тя се поеме изцяло - така тестото става на конци. Начините за оформяне и плънките са изцяло ваша импровизация. Козунаците се поставят се в намазана с мазнина форма и се оставя да втаса и да изпълни формата. Намазва се отгоре с разбития с 2-3 капки олио жълтък (за гланц) и обилно се поръсва със захар. Пече се в умерена фурна. |