За да работи правилно една машина тя трябва да е добре смазана, като същото важи и за човешкото тяло, което има нужда от съответните микронутриенти. Тези микронутриенти в лицето на витамините и минералите са така важни за нашия метаболизъм.
още ... »
В човешкия организъм се срещат много вещества в безкрайно малки количества, които се наричат микроелементи и имат важно биологично и физиологично значение. Това са например йод, цинк, кобалт, мед, манган, ванадий и др.
още ... »
Витамин Р (цитрин) е от групата на водоразтворимите витамини. Той е открит от унгарски учени, които са доказали, че сокът от лимони или пиперки въздейства върху пропускливостта на кръвоносните съдове. Витаминът има капиляроукрепващо действие, усилва тъканното дишане, действа благоприятно при изгаряне и лъчева болест.
още ... »
Витамин К (филохинон) е от групата на мастноразтворимите витамини. Той подпомага съсирването на кръвта и е необходим за синтеза на белтъци, осигуряващи достатъчно ниво на коагулация. Освен от храната витамин K се получава в достатъчно количество и от чревните бактерии.
още ... »
Витамин E (токоферол) е от групата на мастноразтворимите витамини. Той се всмуква в червата само при наличие на мазнини. Човешкият организъм се нуждае дневно от 10 до 25 мг витамин Е.
още ... »
Витамин D е мастноразтворим. Той се намира във всяка животинска и растителна клетка. Този витамин предпазва от рахит и е много важен от ранна детска възраст. Витамин D участва във всмукването на калция и фосфора от червата, а след това и в тяхната обмяна. Витамин D е основна предпоставка за силна имунна система.
още ... »
Витамин C (аскорбинова киселина) е водоразтворим витамин. Той е един от най-важните витамини за човешкия организъм, тъй като е необходим за всяка жива клетка. Той участва във всички окислителни процеси, обмяната на белтъците, образуването на съединителната тъкан, костите и зъбите.
още ... »
Витамините от група B са водноразтворими. В групата на витамин B влизат витамин B1 (тиамин), витамин B2 (рибофлавин), витамин B3 (ниацин), витамин B5 (пантотенова киселина), витамин B6 (пиридоксин), витамин B7 (биотин), витамин B9 (фолиева киселина) и витамин B12 (цианкобаламин).
още ... »
Витамин А е от групата на мастноразтворимите витамини. Той се всмуква в червата само при наличие на мазнини. Например, ако се изяде един суров морков, каротинът се използва само 10-15%, но ако морковите са задушени в масло, каротинът се оползотворява до 90%.
още ... »