Начало » Основни ястия » Рецепти за Ястия със свинско месо » рецепта Празнична капама по Бански

Празнична капама по Бански

Разпечатай

от готварската книга на Петя Цанкова

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 гл.кисело зеле
1 шепа ориз
1 гл.чесън
200 гр осмянка
30 гр джумерки
700 гр свинско месо (пържоли)
300 гр кърначета
200 гр сурова наденица
4 долни пилешки бутчета
1 с.л.червен пипер
1 к.л.черен пипер, смлян
1/2 п.черен пипер на зърна
10 зърна бахар
6 бр.дафинов лист
1 водна чаша зелев сок
1 водна чаша червено вино
6 с.л.олио
3 щ. чубрица
сол на вкус
3 сухи люти чушлета (по желание)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Празнична капама по Бански

Гювечът се намазва отвътре с олио. Дъното му се покрива с нарязаната на ленти осмянка и част от джумерките. Върху тях се нареждат цели зелеви листа. Следва ред нарязано зеле, поръсва се с подправките - черен и червен пипер, чубрица, зърна черен пипер и бахар и тук там се слагат скилидки чесън. Върху него се слага свинското месо (при мен пържоли) поръсва се с подправките, изредени по горе включително и малко сол. Следващият пласт отново е нарязано зеле и подправки. Равномерно се разстила измития ориз. Идва ред на пилешките бутчета и суровата наденица. Пак зеле и подправки. И отгоре се нареждат карначетата. Завършва се с нарязано зеле, подправки и тънки ленти осмянка. Залива се с виното, зелевия сок и олиото. Покрива се с цели зелеви листа, за да може по-лесно да се задуши. Над тях се слагат останалите джумерки, за да могат да поливат продуктите с мазнината си.

Отворът на гювеча се покрива с лист алуминиево фолио и най-накрая се слага капака. Или пък можете да запечатате капака с тесто. Гювечът се слага в студена фурна, която се включва на максималната температура, докато закъкри винцето. След това се намалява на 150*С и се пече на слаба фурна в продължение на близо четири часа. По желание, след като е готова, капамата се изсипва в голяма тава и се слага във фурната съвсем леко да се запече. При сервиране една порция включва зеле, ориз и от всеки вид месо. И разбира се с чаша хубаво червено вино! Да ви е вкусно!



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Кулинарни предизвикателства за Великден

Кулинарни предизвикателства за Великден

Великден наближава и вече се замисляме какво да сложим пред семейството и гостите си на празничната трапеза. Ако търсите идеи за Великденски специалитети, значи сте на правилното място.
още »

Кой материал е най-добър за съдове за готвене? Как да изберем най-подходящия?

Кой материал е най-добър за съдове за готвене? Как да изберем най-подходящия?

При толкова голямо разнообразие на съдове за готвене, изборът за някои би бил изключително труден. От различните материали до най-подходящите за запечатване, пържене, печене, задушаване...
още »

Спортистите споделят любимите си ястия

Спортистите споделят любимите си ястия

Храненето на спортистите е много важна част от тяхната комплексна подготовка.

Проверихме всяка от тези рецепти с Адам Корзун, бивш готвач в хотел Four Seasons Hotel в Бостън, а сега главен американски диетолог на много спортисти. Вижте „Защо работи“ рецептата за всеки спортист.


още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил

Коментари (1)


Много изчерпателна рецепта.В нашият край зелето и ориза е във вид на сърми.



Ако желаете, може да сложите линк към Празнична капама по Бански


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама