Начало » Основни ястия » Рецепти за Ястия със свинско месо » рецепта Празнична капама по Бански

Празнична капама по Бански

Разпечатай

от готварската книга на Петя Цанкова

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 гл.кисело зеле
1 шепа ориз
1 гл.чесън
200 гр осмянка
30 гр джумерки
700 гр свинско месо (пържоли)
300 гр кърначета
200 гр сурова наденица
4 долни пилешки бутчета
1 с.л.червен пипер
1 к.л.черен пипер, смлян
1/2 п.черен пипер на зърна
10 зърна бахар
6 бр.дафинов лист
1 водна чаша зелев сок
1 водна чаша червено вино
6 с.л.олио
3 щ. чубрица
сол на вкус
3 сухи люти чушлета (по желание)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Празнична капама по Бански

Гювечът се намазва отвътре с олио. Дъното му се покрива с нарязаната на ленти осмянка и част от джумерките. Върху тях се нареждат цели зелеви листа. Следва ред нарязано зеле, поръсва се с подправките - черен и червен пипер, чубрица, зърна черен пипер и бахар и тук там се слагат скилидки чесън. Върху него се слага свинското месо (при мен пържоли) поръсва се с подправките, изредени по горе включително и малко сол. Следващият пласт отново е нарязано зеле и подправки. Равномерно се разстила измития ориз. Идва ред на пилешките бутчета и суровата наденица. Пак зеле и подправки. И отгоре се нареждат карначетата. Завършва се с нарязано зеле, подправки и тънки ленти осмянка. Залива се с виното, зелевия сок и олиото. Покрива се с цели зелеви листа, за да може по-лесно да се задуши. Над тях се слагат останалите джумерки, за да могат да поливат продуктите с мазнината си.

Отворът на гювеча се покрива с лист алуминиево фолио и най-накрая се слага капака. Или пък можете да запечатате капака с тесто. Гювечът се слага в студена фурна, която се включва на максималната температура, докато закъкри винцето. След това се намалява на 150*С и се пече на слаба фурна в продължение на близо четири часа. По желание, след като е готова, капамата се изсипва в голяма тава и се слага във фурната съвсем леко да се запече. При сервиране една порция включва зеле, ориз и от всеки вид месо. И разбира се с чаша хубаво червено вино! Да ви е вкусно!


Продукти: кисело зеле, ориз, чесън, осмянка, джумерки, свинско месо, пържоли, кърначета, наденица, пилешки бутчета, червен пипер, черен пипер, бахар, дафинов лист, зелев сок, червено вино, олио, чубрица, сол, люти чушки

Тагове: Българска кухня, Рецепти за Нова година

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Подобни рецепти

Капама
Заек капама

Последни статии

Подгответе диетата си за сезона на колоезденето

Подгответе диетата си за сезона на колоезденето

Зимата вече си тръгва, така че скоро ще настъпи сезонът на колоезденето. Ето нашите съвети как да нагласите хранителния си режим по подходящ начин. Наясно сме, че единствено с диета няма да станете победители в Тур дьо Франс.
още »

Топ 9 на най-добрите съвети как да спестим от храна

Топ 9 на най-добрите съвети как да спестим от храна

Една от стоките, която е необходима за всички ни всеки ден, е храната. Няма как да изберем да не си купим или да не се храним.
още »

Италиански коледни сладкиши с кафе Lavazza

Италиански коледни сладкиши с кафе Lavazza

Lavazza представя две рецепти за традиционни сладкиши, които се съчетават с кафе. Те се допълват със селектирани сортове кафе като специална съставка на класическите италиански десерти.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил

Коментари (1)


Много изчерпателна рецепта.В нашият край зелето и ориза е във вид на сърми.



Ако желаете, може да сложите линк към Празнична капама по Бански


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама