Публикувана от Петя Цанкова на 07 Януари 2015
![]() | Необходими продукти 1 гл.кисело зеле 1 шепа ориз 1 гл.чесън 200 гр осмянка 30 гр джумерки 700 гр свинско месо (пържоли) 300 гр кърначета 200 гр сурова наденица 4 долни пилешки бутчета 1 с.л.червен пипер 1 к.л.черен пипер, смлян 1/2 п.черен пипер на зърна 10 зърна бахар 6 бр.дафинов лист 1 водна чаша зелев сок 1 водна чаша червено вино 6 с.л.олио 3 щ. чубрица сол на вкус 3 сухи люти чушлета (по желание) |
Гювечът се намазва отвътре с олио. Дъното му се покрива с нарязаната на ленти осмянка и част от джумерките. Върху тях се нареждат цели зелеви листа. Следва ред нарязано зеле, поръсва се с подправките - черен и червен пипер, чубрица, зърна черен пипер и бахар и тук там се слагат скилидки чесън. Върху него се слага свинското месо (при мен пържоли) поръсва се с подправките, изредени по горе включително и малко сол. Следващият пласт отново е нарязано зеле и подправки. Равномерно се разстила измития ориз. Идва ред на пилешките бутчета и суровата наденица. Пак зеле и подправки. И отгоре се нареждат карначетата. Завършва се с нарязано зеле, подправки и тънки ленти осмянка. Залива се с виното, зелевия сок и олиото. Покрива се с цели зелеви листа, за да може по-лесно да се задуши. Над тях се слагат останалите джумерки, за да могат да поливат продуктите с мазнината си. Отворът на гювеча се покрива с лист алуминиево фолио и най-накрая се слага капака. Или пък можете да запечатате капака с тесто. Гювечът се слага в студена фурна, която се включва на максималната температура, докато закъкри винцето. След това се намалява на 150*С и се пече на слаба фурна в продължение на близо четири часа. По желание, след като е готова, капамата се изсипва в голяма тава и се слага във фурната съвсем леко да се запече. При сервиране една порция включва зеле, ориз и от всеки вид месо. И разбира се с чаша хубаво червено вино! Да ви е вкусно! |