Начало » Тестени изделия » Рецепти за Козунаци » рецепта Козунак `Асорти`

Козунак `Асорти`

Разпечатай

от готварската книга на Добринка Петкова

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 кг брашно
42 г мая
6 яйца
300 г захар
125 г масло
80 мл олио
1 ч.л. сол
250 мл топло прясно мляко
ванилия
лимонова кора

за пълнежа:

сушени плодове (смокини, кайсии, стафиди, фурми)
портокалови корички от сладко
течен шоколад

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Козунак `Асорти`

Маята се разтваря в топлото мляко, прибавят се няколко лъжици от брашното, разбърква се, покрива се с кърпа и поставете купата в съд с гореща вода да шупне. Разбиват се яйцата със захарта, ванилията и лимоновата гора. Брашното се пресява, добавя се солта, шупналата мая, яйчната смес, разтопеното масло и се замесва меко тесто. Накрая прибавете затопленото олио, като го прибавяте постепенно и го измесвате хубаво.

Намаслете купа и поставете тестото в нея. Сложете купата в друг съд с гореща вода, покрийте с кърпа и оставете да втаса. Оформих козунак (вижте снимките), като една част разточих на правоъгълна кора, поръсих с нарязани сушени плодове и портокалови корички и завих на руло, което поставих в намаслена тава под формата на венец.

Друга топка разточих на малко по-голяма кора от диаметъра на тавата, покрих отгоре върху рулото, нарязах краищата с ножица и всяка част усуках на възелче (вижте снимките).

Друга топка разточих, намазах с течен шоколад и завих на руло. Нарязах на парчета и ги наредих в средата на козунака. Оставете да втаса, намажете с разбито яйце с малко прясно мляко и печете на 180 градуса до готовност. От останалото тесто направих козуначени мъфини с течен шоколад.



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Защо да поръчваме кухня по поръчка

Защо да поръчваме кухня по поръчка

В онлайн магазин Aiko XXXL можете да разгледате различни варианти, които перфектно да отговорят на вашите критерии за функционалност и стилен дизайн.
още »

Кулинарни предизвикателства за Великден

Кулинарни предизвикателства за Великден

Великден наближава и вече се замисляме какво да сложим пред семейството и гостите си на празничната трапеза. Ако търсите идеи за Великденски специалитети, значи сте на правилното място.
още »

Кой материал е най-добър за съдове за готвене? Как да изберем най-подходящия?

Кой материал е най-добър за съдове за готвене? Как да изберем най-подходящия?

При толкова голямо разнообразие на съдове за готвене, изборът за някои би бил изключително труден. От различните материали до най-подходящите за запечатване, пържене, печене, задушаване...
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите линк към Козунак `Асорти`


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама