www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Добринка Петкова на 15 Май 2013

Козунак `Асорти`

Необходими продукти
1 кг брашно
42 г мая
6 яйца
300 г захар
125 г масло
80 мл олио
1 ч.л. сол
250 мл топло прясно мляко
ванилия
лимонова кора

за пълнежа:

сушени плодове (смокини, кайсии, стафиди, фурми)
портокалови корички от сладко
течен шоколад

Маята се разтваря в топлото мляко, прибавят се няколко лъжици от брашното, разбърква се, покрива се с кърпа и поставете купата в съд с гореща вода да шупне. Разбиват се яйцата със захарта, ванилията и лимоновата гора. Брашното се пресява, добавя се солта, шупналата мая, яйчната смес, разтопеното масло и се замесва меко тесто. Накрая прибавете затопленото олио, като го прибавяте постепенно и го измесвате хубаво.

Намаслете купа и поставете тестото в нея. Сложете купата в друг съд с гореща вода, покрийте с кърпа и оставете да втаса. Оформих козунак (вижте снимките), като една част разточих на правоъгълна кора, поръсих с нарязани сушени плодове и портокалови корички и завих на руло, което поставих в намаслена тава под формата на венец.

Друга топка разточих на малко по-голяма кора от диаметъра на тавата, покрих отгоре върху рулото, нарязах краищата с ножица и всяка част усуках на възелче (вижте снимките).

Друга топка разточих, намазах с течен шоколад и завих на руло. Нарязах на парчета и ги наредих в средата на козунака. Оставете да втаса, намажете с разбито яйце с малко прясно мляко и печете на 180 градуса до готовност. От останалото тесто направих козуначени мъфини с течен шоколад.