Начало » Тестени изделия » Рецепти за Козунаци » рецепта Великденски козунак с плънка

Великденски козунак с плънка

Разпечатай

от готварската книга на Az-gotvia .bg

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

за тестото:
1 кг брашно
1 кубче мая
250 г краве масло
250 г захар
500 мл прясно мляко
5 яйца
кората на 1 лимон
1-2 пакетчета ванилия
1 ч. л. сол

за плънката:
2 с.л. мармалад от шипки (може и повече, аз сложих рядко сладко от сливи)
100 г смлени орехи
20 г галета
1 с.л. ром
2-3 щипки канела

2 яйца за намазване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Великденски козунак с плънка

Маята се натрошава и се поръсва с 1 с.л. захар. Намачква се и се бърка, докато се втечни. Прибавят се 2 с.л. брашно и отново се разбърква. После се наливат 6 с.л. затоплено прясно мляко, разбърква се отново и се оставя на топло за 15 минути да шупне.

Брашното се пресява и в него се оформя кладенче. Вътре се поставя втасалата мая и леко се замесва. Постепенно се налива останалото прясно мляко и се поръсва със солта. Едно по едно се добавят яйцата (със стайна температура). Замесва се тесто. Налива се разтопеното краве масло, добавя се захарта (без 30 гр.) Добавят се ванилията и се настъргва лимонова кора. Отново се замесва (бърка се само в една посока). Когато тестото стане гладко се маже с олио и се оставя да втаса в намаслена купа.

Мармаладът се смесва с галетата, рома, орехите и канелата и се разбърква добре.

Втасалото тесто се разделя на 2 части, а всяка от тях на по 3 еднакви по големина топки. Всяка топка се разточва на кръг върху набрашнена повърхност, в единия край се слага плънка и се навива на руло. Оформят се 6 рула. Всеки 3 от тях се нареждат плътно едно до друго и се сплитат на плитка. Двете плитки се поставят в намазнени тави (може правоъгълни или кръгли) и престояват на топло, за да втасат (25-30 минути).

Втасалият козунак се намазва с разбитите 2 яйца и се поръсва със захар. Може да се украси с орехи или стафиди и се пече в предварително загрята до 160-180° фурна до зачервяване.



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната

Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната

Със сигурност древните гърци са направили пропуск, като не са включили кулинарията сред другите изкуства. Умението да се приготвя вкусна храна е не по-малко впечатляващо, а удоволствието, което носи крайният резултат, може спокойно да се сравни с насладата от красива картина или музикално произведение. Умелите готвачи са истински таланти и имат заслужено признание. Те обаче разчитат на редица помощни инструменти за своята работа. Инструменти като кухненския термометър.
още »

3 идеи за аранжиране на градината

3 идеи за аранжиране на градината

Стилният градински екстериор, освен че буди истинско възхищение и вълна от естетическа наслада, е и нещото, което ни кара да се чувстваме релаксиращо и хармонично. Тайната е в детайлите - в онези големи и малки елементи, които събуждат, оживяват цялата концепция на външното пространство, създавайки екстериорен рай.
още »

3 трика за перфектно тесто за пица

3 трика за перфектно тесто за пица

В основата на добре приготвената пица стои направата на тестото. Тази задача изглежда лесна на пръв поглед, но изисква търпение, отдаденост, умения и доза любов. Какви са тайните на перфектното тесто? Екипът на Доминос споделя три трика, които да ви помогнат да направите вкусен блат за печене у дома.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите линк към Великденски козунак с плънка


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама