www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Az-gotvia .bg на 26 Юни 2013

Великденски козунак с плънка

Необходими продукти
за тестото:
1 кг брашно
1 кубче мая
250 г краве масло
250 г захар
500 мл прясно мляко
5 яйца
кората на 1 лимон
1-2 пакетчета ванилия
1 ч. л. сол

за плънката:
2 с.л. мармалад от шипки (може и повече, аз сложих рядко сладко от сливи)
100 г смлени орехи
20 г галета
1 с.л. ром
2-3 щипки канела

2 яйца за намазване

Маята се натрошава и се поръсва с 1 с.л. захар. Намачква се и се бърка, докато се втечни. Прибавят се 2 с.л. брашно и отново се разбърква. После се наливат 6 с.л. затоплено прясно мляко, разбърква се отново и се оставя на топло за 15 минути да шупне.

Брашното се пресява и в него се оформя кладенче. Вътре се поставя втасалата мая и леко се замесва. Постепенно се налива останалото прясно мляко и се поръсва със солта. Едно по едно се добавят яйцата (със стайна температура). Замесва се тесто. Налива се разтопеното краве масло, добавя се захарта (без 30 гр.) Добавят се ванилията и се настъргва лимонова кора. Отново се замесва (бърка се само в една посока). Когато тестото стане гладко се маже с олио и се оставя да втаса в намаслена купа.

Мармаладът се смесва с галетата, рома, орехите и канелата и се разбърква добре.

Втасалото тесто се разделя на 2 части, а всяка от тях на по 3 еднакви по големина топки. Всяка топка се разточва на кръг върху набрашнена повърхност, в единия край се слага плънка и се навива на руло. Оформят се 6 рула. Всеки 3 от тях се нареждат плътно едно до друго и се сплитат на плитка. Двете плитки се поставят в намазнени тави (може правоъгълни или кръгли) и престояват на топло, за да втасат (25-30 минути).

Втасалият козунак се намазва с разбитите 2 яйца и се поръсва със захар. Може да се украси с орехи или стафиди и се пече в предварително загрята до 160-180° фурна до зачервяване.