Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Слънчева пита

Слънчева пита

Разпечатай

от готварската книга на Az-gotvia .bg

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

около 1 - 1,100 кг брашно
20 г. мая
500 мл хладка вода
1 непълна с.л. сол
3 с.л. олио
3 яйца
2 с.л. кисело мляко
80 г краве масло

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Слънчева пита

Маята се размива в малко от водата и се смесва с останалата вода, в която е разтворена солта. Един жълтък се отделя за намазване на питата. Брашното се пресява в дълбок съд и се прави вдлъбнатина в средата му, в която се слагат останалите яйца, киселото мляко и олиото. Постепенно се прибавя подсолената вода с маята и се замесва меко тесто (ако е необходимо се добавя малко брашно).

След като се омеси добре върху посипана с брашно повърхност, се разделя на три равни части, които се разточват на кори с големината на тавичката, в която ще се пече питата. Краве маслото се стопява и с него обилно се намазват трите кори. Нареждат се една върху друга, като третата кора се обръща с намазаната част върху втората кора. След това корите се разточват като една, която се намазва с масло и се разрязва на кръст. Единият от получените триъгълници леко се разтегля, оформя се като кръг и се поставя по средата на обилно намазана с масло тава. Останалите триъгълници се разрязват по на 5 по-малки триъгълници, като се започва от върха на големия триъгълник (както се реже торта). Всеки малък триъгълник се навива от основата към върха и се оформя кифличка. Кифличките се нареждат в тавата около кръга като лъчи на слънце.

Питата се оставя да втаса около 30 минути на топло, намазва се с отделения жълтък и се пече в силно загрята на 220 градуса фурна до златисто червено (при мен се опече за 20 минути).



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Кулинарни предизвикателства за Великден

Кулинарни предизвикателства за Великден

Великден наближава и вече се замисляме какво да сложим пред семейството и гостите си на празничната трапеза. Ако търсите идеи за Великденски специалитети, значи сте на правилното място.
още »

Кой материал е най-добър за съдове за готвене? Как да изберем най-подходящия?

Кой материал е най-добър за съдове за готвене? Как да изберем най-подходящия?

При толкова голямо разнообразие на съдове за готвене, изборът за някои би бил изключително труден. От различните материали до най-подходящите за запечатване, пържене, печене, задушаване...
още »

Спортистите споделят любимите си ястия

Спортистите споделят любимите си ястия

Храненето на спортистите е много важна част от тяхната комплексна подготовка.

Проверихме всяка от тези рецепти с Адам Корзун, бивш готвач в хотел Four Seasons Hotel в Бостън, а сега главен американски диетолог на много спортисти. Вижте „Защо работи“ рецептата за всеки спортист.


още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил

Коментари (4)


Аватар09 Август 2013
Диана Димитрова
И по двата начина изглежда много добре! Браво за питката!
Аватар08 Август 2013
Az-gotvia .bg
Пускам нови снимки на Слънчевата пита. Вместо да сложа в средата тестото на топка, разточих го като останалото тесто и го нарязах на триъгълници, които увух като розички. Питата поръсих със сусам и ленено семе.
Разкош!
Аватар14 Ноември 2011
Анелия Терзиева
Изглежда повече от добре !Идеална за идващата Коледа!Мерси за рецептата



Ако желаете, може да сложите линк към Слънчева пита


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама