www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Az-gotvia .bg на 13 Ноември 2011

Слънчева пита

Необходими продукти
около 1 - 1,100 кг брашно
20 г. мая
500 мл хладка вода
1 непълна с.л. сол
3 с.л. олио
3 яйца
2 с.л. кисело мляко
80 г краве масло

Маята се размива в малко от водата и се смесва с останалата вода, в която е разтворена солта. Един жълтък се отделя за намазване на питата. Брашното се пресява в дълбок съд и се прави вдлъбнатина в средата му, в която се слагат останалите яйца, киселото мляко и олиото. Постепенно се прибавя подсолената вода с маята и се замесва меко тесто (ако е необходимо се добавя малко брашно).

След като се омеси добре върху посипана с брашно повърхност, се разделя на три равни части, които се разточват на кори с големината на тавичката, в която ще се пече питата. Краве маслото се стопява и с него обилно се намазват трите кори. Нареждат се една върху друга, като третата кора се обръща с намазаната част върху втората кора. След това корите се разточват като една, която се намазва с масло и се разрязва на кръст. Единият от получените триъгълници леко се разтегля, оформя се като кръг и се поставя по средата на обилно намазана с масло тава. Останалите триъгълници се разрязват по на 5 по-малки триъгълници, като се започва от върха на големия триъгълник (както се реже торта). Всеки малък триъгълник се навива от основата към върха и се оформя кифличка. Кифличките се нареждат в тавата около кръга като лъчи на слънце.

Питата се оставя да втаса около 30 минути на топло, намазва се с отделения жълтък и се пече в силно загрята на 220 градуса фурна до златисто червено (при мен се опече за 20 минути).