Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Погача със сусам

Погача със сусам

Разпечатай

от готварската книга на Niki Zhelyazkova

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 кг брашно (отделям 1 ч.ч. от него за доомесване)
1 кубче прясна мая 42 г или 2 пак. суха
5 с.л. олио
3 яйца, отделям 1 жълтък за намазване
200 мл топличко прясно мляко
200 мл вода
1 с.л. захар
1 с.л. сол
50 г к.масло или олио за намазване на корите обилно
сусам

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Погача със сусам

Активирам маята, като в топлата водичка слагам натрошената мая, суп.лъжица захар, 3 с.л. брашно. И разбърквам всичко до лека кашица. Оставям я на топло или в студена фурна за около 15 мин да шупне. През това време си пресявам два пъти брашното. От него вземам като начало в купа половината, правя кладенче и в него слагам 2-те яйца и единият белтък, олиото. Бъркам леко с лъжица. След това добавям топлото прясно мляко и шупналата мая.Започвам да бъркам и постепенно да добавям от останалото брашно. Като се опитвам всичко това да се оформи като топка тесто. Върху набрашнен плот изсипвам това тесто и продължавам да доомесвам до меко, приятно на пипане тесто.След като вече съм оформила меко тесто го удрям върху плота 100 пъти. Намазнявам купата , в която съм месила тестото и го слагам там. Покривам със стреч фолио и кърпа и оставям на топло в стаята, или в студена фурна за около час и малко, докато удвои обема си.

Вадя го отново на плота и разделям на 4 - 5 топки. Разточвам ги с размер около 30 см, мажа ги между тях със меко краве масло или с олио, обилно. На последната не мажа. Правя няколко разреза на разстояние около 3 см и започвам да ги навивам на охлюв във тавата върху хартия за печене. Може да се направят тези топки на рула и да се навият с други форми.Когато съм оформила питката я оставям покрита с кърпа отново, но този път само за 30 мин да втаса. Когато питката е изпълнила тавата я намазвам със жълтъка, смесен с 1 ч.л. олио и 1 ч.л. прясно мляко. Намазвам навсякъде и поръсвам със сусам или други семена. Пека в началото само на долен около 20 минути, да съм сигурна, че няма да остане сурова. Когато се надигне достатъчно, включвам и горе на фурната да се запече още 10-ина минути. Моята фурна пече много силно, всеки си познава фурната и можете да прецените за градуси и време.След изпичане не я вадя веднага от тавата. Оставям я така в тавата 5 минути, после на скарата още няколко минути, за да не се задуши от горещината. След това я слагам в поднос или голяма чиния за сервиране. Да ви е сладко!



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

5 диети, които науката подкрепя

5 диети, които науката подкрепя

Целта на тази статия е да предложим здравословни варианти на хранене, които не ви ограничават и същевременно ви помагат да се чувствате свежи и с тонус.
още »

Модерна еспресо-торта на Ернст Кнам

Модерна еспресо-торта на Ернст Кнам

Италианската компания Lavazza предоставя вълнуваща рецепта за Коледните празници
още »

Кои са най-важните витамини и минерали за един професионален спортист?

Кои са най-важните витамини и минерали за един професионален спортист?

За да работи правилно една машина тя трябва да е добре смазана, като същото важи и за човешкото тяло, което има нужда от съответните микронутриенти. Тези микронутриенти в лицето на витамините и минералите са така важни за нашия метаболизъм.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите линк към Погача със сусам


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама