Начало » Десерти » Рецепти за Сладкиши » рецепта Сладкиш Тирамису с Амарето

Сладкиш Тирамису с Амарето

Разпечатай

от готварската книга на Веселина Великова

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

4 големи яйца
110 г захар
120 мл амарето
400 г маскарпоне
250 мл течна сладка сметана
24 бишкоти Савоярди
какао - на прах за поръсване

ЗА БИШКОТИТЕ:
150 мл кафе еспресо
2 с.л. захар
50 мл амарето

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Сладкиш Тирамису с Амарето

Правим кафе на машина. Хубаво е да е еспресо. Докато е топло, в него се слага захарта и разбъркваме с лъжица, за да се стопи. След като изстине се слага и 50 мл Амарето. Тази течност ще ни е нужна за потапяне на бишкотите Савоярди в нея. Слагаме отделени 4 жълтъка в купа един по един. За крема разбиваме четирите жълтъка със захарта с миксер докато побелеят и стане гъста смес. Слагаме ги в друг подходящ съд, който може да се сложи на водна баня. Съдът с жълтъците го слагаме в тенджера с вода на котлона. След като заври водата се слага в крема 100 мл Амарето и непрекъснато се бърка със сладкарска шпатула, докато кремът се сгъсти. Бъркането трябва да е интензивно, до хубав крем. След като сме сгъстили достатъчно крема, слагаме съда в друг съд, но със студена вода с 6-7 кубчета лед. Разбъркваме пак продължително, докато се охлади сместа.

В друга чиста и суха купа се разбива маскарпонето с миксер. Става пухкав крем. Към маскарпонето слагаме напълно студения крем с жълтъците. Разбъркваме внимателно със сладкарска шпатула. В купа разбиваме течната сметана с миксер до гъст крем. Прибавяме и него към сместа с яйчения крем и маскарпонето. Разбъркваме с шпатулата внимателно, не с миксер. В плитък съд изливаме кафето с Амаретото и захарта, които приготвихме. Всяка бишкота бързо потапяме в течността. Нареждаме първи ред потопени една по една бишкоти на дъното на йена. Върху нея внимателно с лъжица разпределяме от крема. Трябва мисловно да си разделим за два пъти крем. Пак ред потопени бишкоти, ред крем. Заглаждаме много добре. Не трябва да се натиска. Слагаме сладкиша в хладилника. Покриваме го с фолио, но внимаваме да не докосва последния ред крем. След 5-6 часа го изваждаме и го поръсваме обилно с какао с помощта на цедка. Режем на квадрати. Сервираме в чиния за сладкиш или торта. Рецептата е от Йоли и много добре се получава, малко трудоемка е, но си струва. Замених виното с Амарето, а какаото ми е обикновено българско.



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната

Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната

Със сигурност древните гърци са направили пропуск, като не са включили кулинарията сред другите изкуства. Умението да се приготвя вкусна храна е не по-малко впечатляващо, а удоволствието, което носи крайният резултат, може спокойно да се сравни с насладата от красива картина или музикално произведение. Умелите готвачи са истински таланти и имат заслужено признание. Те обаче разчитат на редица помощни инструменти за своята работа. Инструменти като кухненския термометър.
още »

3 идеи за аранжиране на градината

3 идеи за аранжиране на градината

Стилният градински екстериор, освен че буди истинско възхищение и вълна от естетическа наслада, е и нещото, което ни кара да се чувстваме релаксиращо и хармонично. Тайната е в детайлите - в онези големи и малки елементи, които събуждат, оживяват цялата концепция на външното пространство, създавайки екстериорен рай.
още »

3 трика за перфектно тесто за пица

3 трика за перфектно тесто за пица

В основата на добре приготвената пица стои направата на тестото. Тази задача изглежда лесна на пръв поглед, но изисква търпение, отдаденост, умения и доза любов. Какви са тайните на перфектното тесто? Екипът на Доминос споделя три трика, които да ви помогнат да направите вкусен блат за печене у дома.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите линк към Сладкиш Тирамису с Амарето


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама