www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Великова на 19 Октомври 2016

Сладкиш Тирамису с Амарето

Необходими продукти
4 големи яйца
110 г захар
120 мл амарето
400 г маскарпоне
250 мл течна сладка сметана
24 бишкоти Савоярди
какао - на прах за поръсване

ЗА БИШКОТИТЕ:
150 мл кафе еспресо
2 с.л. захар
50 мл амарето

Правим кафе на машина. Хубаво е да е еспресо. Докато е топло, в него се слага захарта и разбъркваме с лъжица, за да се стопи. След като изстине се слага и 50 мл Амарето. Тази течност ще ни е нужна за потапяне на бишкотите Савоярди в нея. Слагаме отделени 4 жълтъка в купа един по един. За крема разбиваме четирите жълтъка със захарта с миксер докато побелеят и стане гъста смес. Слагаме ги в друг подходящ съд, който може да се сложи на водна баня. Съдът с жълтъците го слагаме в тенджера с вода на котлона. След като заври водата се слага в крема 100 мл Амарето и непрекъснато се бърка със сладкарска шпатула, докато кремът се сгъсти. Бъркането трябва да е интензивно, до хубав крем. След като сме сгъстили достатъчно крема, слагаме съда в друг съд, но със студена вода с 6-7 кубчета лед. Разбъркваме пак продължително, докато се охлади сместа.

В друга чиста и суха купа се разбива маскарпонето с миксер. Става пухкав крем. Към маскарпонето слагаме напълно студения крем с жълтъците. Разбъркваме внимателно със сладкарска шпатула. В купа разбиваме течната сметана с миксер до гъст крем. Прибавяме и него към сместа с яйчения крем и маскарпонето. Разбъркваме с шпатулата внимателно, не с миксер. В плитък съд изливаме кафето с Амаретото и захарта, които приготвихме. Всяка бишкота бързо потапяме в течността. Нареждаме първи ред потопени една по една бишкоти на дъното на йена. Върху нея внимателно с лъжица разпределяме от крема. Трябва мисловно да си разделим за два пъти крем. Пак ред потопени бишкоти, ред крем. Заглаждаме много добре. Не трябва да се натиска. Слагаме сладкиша в хладилника. Покриваме го с фолио, но внимаваме да не докосва последния ред крем. След 5-6 часа го изваждаме и го поръсваме обилно с какао с помощта на цедка. Режем на квадрати. Сервираме в чиния за сладкиш или торта. Рецептата е от Йоли и много добре се получава, малко трудоемка е, но си струва. Замених виното с Амарето, а какаото ми е обикновено българско.