Начало » Десерти » Рецепти за Сладкиши » рецепта Сладкиш с орехови блатове, орехов крем и орехов крокан

Сладкиш с орехови блатове, орехов крем и орехов крокан

Разпечатай

от готварската книга на Илияна Димова

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

за блата:
3 яйца
1/2 ч.чаша пудра захар
щипка сол
2 ванилии
1 ч.лъжичка бакпулвер
1 каф.чашка смлени орехи
2 каф.чашки брашно (или колкото е необходимо за пандишпанeно тесто)

продукти за крема:
50 г меко краве масло
1 каф.чашка пудра захар
2 жълтъка
3 суп.лъж.десертно нишесте
1 ч.чаша прясно мляко
1 каф.чашка ситно смлени орехи
захар кристална около 3 суп.лъжици
1 ванилия
1 пакетче суха слакарска сметана (или течна сладкарска сметана)

продукти за сиропа:
5 суп.лъжици кристална захар
1 и1/2 ч.чаши вода

продукти за крокана:
1 каф.чашка едри орехови ядки
3-4 суп.лъжици захар
1 чаена лъжичка краве масло

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Сладкиш с орехови блатове, орехов крем и орехов крокан

Приготвяме блата, като разбиваме яйцата със захарта и щипка сол. Когато станат пухкави прибавяме ванилиите, бакпулвера, смесен с брашното и орехите. Разбъркваме внимателно. Сипваме в по-малка кръгла форма, върху хартия за печене и изпичаме на 180 градуса до готовност.

Готовият блат изваждаме от формата и оставяме да се охлади върху решетка. За крема разбиваме маслото с 1 каф.чашка пудра захар.

В отделен съд слагаме 1 чаена чаша прясно мляко да заври с 3 суп.лъж. захар и 1 ванилия. Към него постепенно прибавяме разбитите жълтъци и нишесте с 2-3 суп.лъжици вода. Прибавяме и смлените на ситно орехи и варим крема до сгъстяване. Готовият крем охлаждаме.

Разбиваме сладкарската сметана. Към охладения орехов крем прибавяме масления крем и сметаната. Охладеният орехов блат разрязваме на две. Напояваме със сироп от карамелена захар и вода. Мажем с 1/2 от ореховия крем, слагаме другата част на блата. Отново сиропираме и покриваме с останалия крем. Отгоре поръсваме сладкиша с крокан от орехи, който приготвяме, като карамелизираме захарта, добавяме ореховите ядки и маслото. Карамелените орехи изсипваме върху хартия за печене и когато се охладят мелим на ситно да се получи крокан. Държим сладкиша на хладно до сервирането.



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Защо да поръчваме кухня по поръчка

Защо да поръчваме кухня по поръчка

В онлайн магазин Aiko XXXL можете да разгледате различни варианти, които перфектно да отговорят на вашите критерии за функционалност и стилен дизайн.
още »

Кулинарни предизвикателства за Великден

Кулинарни предизвикателства за Великден

Великден наближава и вече се замисляме какво да сложим пред семейството и гостите си на празничната трапеза. Ако търсите идеи за Великденски специалитети, значи сте на правилното място.
още »

Кой материал е най-добър за съдове за готвене? Как да изберем най-подходящия?

Кой материал е най-добър за съдове за готвене? Как да изберем най-подходящия?

При толкова голямо разнообразие на съдове за готвене, изборът за някои би бил изключително труден. От различните материали до най-подходящите за запечатване, пържене, печене, задушаване...
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил

Коментари (1)


вкусотия...



Ако желаете, може да сложите линк към Сладкиш с орехови блатове, орехов крем и орехов крокан


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама