Начало » Десерти » Рецепти за Сладкиши » рецепта Сладкиш с орехови блатове, орехов крем и орехов крокан
Сладкиш с орехови блатове, орехов крем и орехов крокан
от готварската книга на
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за блата:
3 яйца
1/2 ч.чаша пудра захар
щипка сол
2 ванилии
1 ч.лъжичка бакпулвер
1 каф.чашка смлени орехи
2 каф.чашки брашно (или колкото е необходимо за пандишпанeно тесто)
продукти за крема:
50 г меко краве масло
1 каф.чашка пудра захар
2 жълтъка
3 суп.лъж.десертно нишесте
1 ч.чаша прясно мляко
1 каф.чашка ситно смлени орехи
захар кристална около 3 суп.лъжици
1 ванилия
1 пакетче суха слакарска сметана (или течна сладкарска сметана)
продукти за сиропа:
5 суп.лъжици кристална захар
1 и1/2 ч.чаши вода
продукти за крокана:
1 каф.чашка едри орехови ядки
3-4 суп.лъжици захар
1 чаена лъжичка краве масло
Приготвяме блата, като разбиваме яйцата със захарта и щипка сол. Когато станат пухкави прибавяме ванилиите, бакпулвера, смесен с брашното и орехите. Разбъркваме внимателно. Сипваме в по-малка кръгла форма, върху хартия за печене и изпичаме на 180 градуса до готовност.
Готовият блат изваждаме от формата и оставяме да се охлади върху решетка. За крема разбиваме маслото с 1 каф.чашка пудра захар.
В отделен съд слагаме 1 чаена чаша прясно мляко да заври с 3 суп.лъж. захар и 1 ванилия. Към него постепенно прибавяме разбитите жълтъци и нишесте с 2-3 суп.лъжици вода. Прибавяме и смлените на ситно орехи и варим крема до сгъстяване. Готовият крем охлаждаме.
Разбиваме сладкарската сметана. Към охладения орехов крем прибавяме масления крем и сметаната. Охладеният орехов блат разрязваме на две. Напояваме със сироп от карамелена захар и вода. Мажем с 1/2 от ореховия крем, слагаме другата част на блата. Отново сиропираме и покриваме с останалия крем. Отгоре поръсваме сладкиша с крокан от орехи, който приготвяме, като карамелизираме захарта, добавяме ореховите ядки и маслото. Карамелените орехи изсипваме върху хартия за печене и когато се охладят мелим на ситно да се получи крокан. Държим сладкиша на хладно до сервирането.
Още рецепти за Сладкиши
Сладкиш с шоколад и сушени сини сливи
Сиропиран ябълков сладкиш със златни стафиди
Сиропиран сладкиш с канела и какао
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Как да почистим петната в кухнята
Когато готвите често се случва след това в кухнята да останат мазни петна по плотовете, масите и покривките. Ето няколко ефективни метода за почистване на петна в кухнята
още »
Световен ден на коктейлите с привкус на кафе от Lavazza
На 13 май се отбелязва Световният ден на коктейлите.
още »
Шест лесни метода за почистване на замърсена фурна
Фурната е един от най-използваните уреди в кухнята и често се замърсява с мазнини и остатъци от храна. Почистването ѝ може да изглежда като трудна задача, но с правилните методи може да бъде лесно и ефективно.
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Коментари
Ако желаете, може да сложите линк към Сладкиш с орехови блатове, орехов крем и орехов крокан
От форум:
От друг сайт:
Даниела Иванова