Публикувана от Илияна Димова на 27 Юли 2013
![]() | Необходими продукти за блата: 3 яйца 1/2 ч.чаша пудра захар щипка сол 2 ванилии 1 ч.лъжичка бакпулвер 1 каф.чашка смлени орехи 2 каф.чашки брашно (или колкото е необходимо за пандишпанeно тесто) продукти за крема: 50 г меко краве масло 1 каф.чашка пудра захар 2 жълтъка 3 суп.лъж.десертно нишесте 1 ч.чаша прясно мляко 1 каф.чашка ситно смлени орехи захар кристална около 3 суп.лъжици 1 ванилия 1 пакетче суха слакарска сметана (или течна сладкарска сметана) продукти за сиропа: 5 суп.лъжици кристална захар 1 и1/2 ч.чаши вода продукти за крокана: 1 каф.чашка едри орехови ядки 3-4 суп.лъжици захар 1 чаена лъжичка краве масло |
Приготвяме блата, като разбиваме яйцата със захарта и щипка сол. Когато станат пухкави прибавяме ванилиите, бакпулвера, смесен с брашното и орехите. Разбъркваме внимателно. Сипваме в по-малка кръгла форма, върху хартия за печене и изпичаме на 180 градуса до готовност. Готовият блат изваждаме от формата и оставяме да се охлади върху решетка. За крема разбиваме маслото с 1 каф.чашка пудра захар. В отделен съд слагаме 1 чаена чаша прясно мляко да заври с 3 суп.лъж. захар и 1 ванилия. Към него постепенно прибавяме разбитите жълтъци и нишесте с 2-3 суп.лъжици вода. Прибавяме и смлените на ситно орехи и варим крема до сгъстяване. Готовият крем охлаждаме. Разбиваме сладкарската сметана. Към охладения орехов крем прибавяме масления крем и сметаната. Охладеният орехов блат разрязваме на две. Напояваме със сироп от карамелена захар и вода. Мажем с 1/2 от ореховия крем, слагаме другата част на блата. Отново сиропираме и покриваме с останалия крем. Отгоре поръсваме сладкиша с крокан от орехи, който приготвяме, като карамелизираме захарта, добавяме ореховите ядки и маслото. Карамелените орехи изсипваме върху хартия за печене и когато се охладят мелим на ситно да се получи крокан. Държим сладкиша на хладно до сервирането. |