Начало » Десерти » Рецепти за Сладкиши » рецепта Сладкиш с грис /Галактобурико-Гърция/

Сладкиш с грис /Галактобурико-Гърция/

Разпечатай

от готварската книга на Radka Petrova

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

500 грама кори за баница
½ ч.ч. масло за мазане на корите

за крема:
1 литър прясно мляко
1 ½ ч.ч. захар
1 ч.ч. грис /ситен/
5 яйца
3 с.л. масло /немско/
2 ванилии

за сиропа:

3 ½ ч.ч. захар
2 ½ ч.ч. вода
1 ч.л. лимонов сок
1 лимонова кора /настъргана/

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Сладкиш с грис /Галактобурико-Гърция/

Заваряваме млякото и при непрекъснато бъркане се прибавя грисът до сгъстяване. Яйцата се разбиват със захарта и ванилията, кремът се сваля от огъня и яйчната смес се прибавя постепенно като се разбърква непрекъснато. Добавя се и маслото, бърка се докато се разтопи и кремът се оставя да изстине като се разбърква от време на време, за да не се образува коричка. Намаслява се средна по големина тавичка, застилат се половината от корите, като се намазват с масло една по една и отгоре се насипва равномерно крема. Отгоре се нареждат другите кори също намаслени една по една. Сладкишът се нарязва на квадрати, намазва се обилно с масло, напръсква се с малко вода и се пече в умено загрята фурна за около 30 минути.

Сиропът се приготвя по-рано, за да е изстинал докато се пече сладкиша. Ние не слагаме в соропа лимонов сок и настъргана кора, защото става леко кисел, но Вие може да се придържате към рецептата. След като се изпече сладкиша се полива със изстиналия сироп. Традиционно се сервира на 25 март - Благовещение /Евангелизмос/.



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната

Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната

Със сигурност древните гърци са направили пропуск, като не са включили кулинарията сред другите изкуства. Умението да се приготвя вкусна храна е не по-малко впечатляващо, а удоволствието, което носи крайният резултат, може спокойно да се сравни с насладата от красива картина или музикално произведение. Умелите готвачи са истински таланти и имат заслужено признание. Те обаче разчитат на редица помощни инструменти за своята работа. Инструменти като кухненския термометър.
още »

3 идеи за аранжиране на градината

3 идеи за аранжиране на градината

Стилният градински екстериор, освен че буди истинско възхищение и вълна от естетическа наслада, е и нещото, което ни кара да се чувстваме релаксиращо и хармонично. Тайната е в детайлите - в онези големи и малки елементи, които събуждат, оживяват цялата концепция на външното пространство, създавайки екстериорен рай.
още »

3 трика за перфектно тесто за пица

3 трика за перфектно тесто за пица

В основата на добре приготвената пица стои направата на тестото. Тази задача изглежда лесна на пръв поглед, но изисква търпение, отдаденост, умения и доза любов. Какви са тайните на перфектното тесто? Екипът на Доминос споделя три трика, които да ви помогнат да направите вкусен блат за печене у дома.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил

Коментари (4)


Аватар25 Май 2012
Radka Petrova
С тази рецепта тази година спечелих втора награда на великденските празници в Нова Загора.
Правих го стана чудесен десерт,но в сиропа не сложих лимонов сок и настърган лимон.
Този сладкиш е доста добра идея и е походящ за гости :)
Аватар24 Март 2012
Нина Райчева
Поредната интересна гръцка рецепта.



Ако желаете, може да сложите линк към Сладкиш с грис /Галактобурико-Гърция/


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама