Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Първомайска питка `Цвете`

Първомайска питка `Цвете`

Разпечатай

от готварската книга на Анелия Терзиева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

600 гр. брашно
3 яйца
1 с.л. захар
1/2 с.л. оцет
1 ч.л. сол
250 мл. прясно мляко
150-200 гр. краве масло
20 гр прясна мая или 1/2 кубче
семена за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Първомайска питка `Цвете`

Един от жълтъците отделяме за намазване. Оставяме около 100 гр. от брашното за омесване и разточване. Пресяваме останалото от брашното със солта и правим кладенче в средата. Разтваряме маята и захарта в 100 мл. от прясното мляко, което сме затоплили, покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса за 10-15 минути (докато "шупне"). В кладенчето изсипваме сместа с маята, разбитите яйца, останалото мляко (също затоплено) и замесваме меко тесто. Поставяме тестото в намаслена купа, покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса до удвояване на обема (40 мин. до 1 час.)

Разтапяме маслото. Разделяме тестото на 2 еднакви по големина части, а всяка от тях на още 4. Разточваме всяка топка на малка кора и я намазваме обилно с масло. Процедираме така с всички кори, като събираме на едно място 4 кори и навиваме на руло. Получените 2 рула нарязваме на равномерни триъгълници. Подреждаме ги в намаслена тавичка и от остатъците оформяме средата. Оставяме да втаса още веднъж на топло.

Загряваме фурната предварително. Намазваме питката с разбития жълтък и поръсваме със семената. Печем на 180-200 градуса за около 45-50 мин. След изпичане напръскваме питата с вода или я мажем с масло и след това покриваме с кърпа, за да омекне.



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Кулинарни предизвикателства за Великден

Кулинарни предизвикателства за Великден

Великден наближава и вече се замисляме какво да сложим пред семейството и гостите си на празничната трапеза. Ако търсите идеи за Великденски специалитети, значи сте на правилното място.
още »

Кой материал е най-добър за съдове за готвене? Как да изберем най-подходящия?

Кой материал е най-добър за съдове за готвене? Как да изберем най-подходящия?

При толкова голямо разнообразие на съдове за готвене, изборът за някои би бил изключително труден. От различните материали до най-подходящите за запечатване, пържене, печене, задушаване...
още »

Спортистите споделят любимите си ястия

Спортистите споделят любимите си ястия

Храненето на спортистите е много важна част от тяхната комплексна подготовка.

Проверихме всяка от тези рецепти с Адам Корзун, бивш готвач в хотел Four Seasons Hotel в Бостън, а сега главен американски диетолог на много спортисти. Вижте „Защо работи“ рецептата за всеки спортист.


още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил

Коментари (4)


Аватар01 Май 2014
Az-gotvia .bg
Оригинално предложение за трапезата на 1-ви май !
Благодаря ви за милите думи! Наистина беше първи опит за такова оформяне, другия път с повече ще стане и красиво "цвете".
Ефектна е, личи си, че си се старала. От мен имаш 6 и половина даже :)
Прекрасно изглежда!



Ако желаете, може да сложите линк към Първомайска питка `Цвете`


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама