Публикувана от Анелия Терзиева на 01 Май 2012
Необходими продукти 600 гр. брашно 3 яйца 1 с.л. захар 1/2 с.л. оцет 1 ч.л. сол 250 мл. прясно мляко 150-200 гр. краве масло 20 гр прясна мая или 1/2 кубче семена за поръсване | |
Един от жълтъците отделяме за намазване. Оставяме около 100 гр. от брашното за омесване и разточване. Пресяваме останалото от брашното със солта и правим кладенче в средата. Разтваряме маята и захарта в 100 мл. от прясното мляко, което сме затоплили, покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса за 10-15 минути (докато "шупне"). В кладенчето изсипваме сместа с маята, разбитите яйца, останалото мляко (също затоплено) и замесваме меко тесто. Поставяме тестото в намаслена купа, покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса до удвояване на обема (40 мин. до 1 час.) Разтапяме маслото. Разделяме тестото на 2 еднакви по големина части, а всяка от тях на още 4. Разточваме всяка топка на малка кора и я намазваме обилно с масло. Процедираме така с всички кори, като събираме на едно място 4 кори и навиваме на руло. Получените 2 рула нарязваме на равномерни триъгълници. Подреждаме ги в намаслена тавичка и от остатъците оформяме средата. Оставяме да втаса още веднъж на топло. Загряваме фурната предварително. Намазваме питката с разбития жълтък и поръсваме със семената. Печем на 180-200 градуса за около 45-50 мин. След изпичане напръскваме питата с вода или я мажем с масло и след това покриваме с кърпа, за да омекне. |