Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Празнична пита слънчоглед
Празнична пита слънчоглед

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
около 1 - 1,100 кг брашно
20 г. мая
500 мл хладка вода
1 непълна с.л. сол
3 с.л. олио
3 яйца
2 с.л. кисело мляко
80 г краве масло
белени слънчогледови семки
ленено семе
сусам
Продуктите и приготвянето на тази пита са същите, както при Слънчева пита, разликата е само в оформянето на питата.
Маята се размива в малко от водата и се смесва с останалата вода, в която е разтворена солта. Един жълтък се отделя за намазване на питата. Брашното се пресява в дълбок съд и се прави вдлъбнатина в средата му, в която се слагат останалите яйца, киселото мляко и олиото. Постепенно се прибавя подсолената вода с маята и се замесва меко тесто (ако е необходимо се добавя малко брашно).
След като се омеси добре върху посипана с брашно повърхност, се разделя на три равни части, които се разточват на кори с правоъгълна форма. Краве маслото се стопява и с него обилно се намазват трите кори. Нареждат се една върху друга, като третата кора се обръща с намазаната част върху втората кора. След това корите се разточват като една, която се намазва с масло и се прегъва по дългата страна. Отново се разточва и се разрязва по средата на два дълги правоъгълника. Те се режат зигзагообразно на триъгълници (както е показано на снимката). От крайните триъгълници се оформя топка, която се слага в средата на намазана с масло тава. Около нея се подреждат триъгълниците с острия връх навътре.
Питата се оставя да втаса около 30 минути на топло, намазва се с отделения жълтък и се поръсва в средата с ленено семе и слънчогледово семе, а по края със сусам. Пече се в силно загрята на 220 градуса фурна до златисто червено (за около 20 минути).
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната
Със сигурност древните гърци са направили пропуск, като не са включили кулинарията сред другите изкуства. Умението да се приготвя вкусна храна е не по-малко впечатляващо, а удоволствието, което носи крайният резултат, може спокойно да се сравни с насладата от красива картина или музикално произведение. Умелите готвачи са истински таланти и имат заслужено признание. Те обаче разчитат на редица помощни инструменти за своята работа. Инструменти като кухненския термометър.
още »
3 идеи за аранжиране на градината
Стилният градински екстериор, освен че буди истинско възхищение и вълна от естетическа наслада, е и нещото, което ни кара да се чувстваме релаксиращо и хармонично. Тайната е в детайлите - в онези големи и малки елементи, които събуждат, оживяват цялата концепция на външното пространство, създавайки екстериорен рай.
още »
3 трика за перфектно тесто за пица
В основата на добре приготвената пица стои направата на тестото. Тази задача изглежда лесна на пръв поглед, но изисква търпение, отдаденост, умения и доза любов. Какви са тайните на перфектното тесто? Екипът на Доминос споделя три трика, които да ви помогнат да направите вкусен блат за печене у дома.
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Коментари
много интересно ...........по-скоро оригинално!!
Майсторско изпълнение! Браво!
Красота!
Уникална е! Браво!
Ако желаете, може да сложите линк към Празнична пита слънчоглед
От форум:
От друг сайт:
Добринка Петкова