www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Az-gotvia .bg на 13 Февруари 2013

Празнична пита слънчоглед

Необходими продукти
около 1 - 1,100 кг брашно
20 г. мая
500 мл хладка вода
1 непълна с.л. сол
3 с.л. олио
3 яйца
2 с.л. кисело мляко
80 г краве масло
белени слънчогледови семки
ленено семе
сусам

Продуктите и приготвянето на тази пита са същите, както при Слънчева пита, разликата е само в оформянето на питата.

Маята се размива в малко от водата и се смесва с останалата вода, в която е разтворена солта. Един жълтък се отделя за намазване на питата. Брашното се пресява в дълбок съд и се прави вдлъбнатина в средата му, в която се слагат останалите яйца, киселото мляко и олиото. Постепенно се прибавя подсолената вода с маята и се замесва меко тесто (ако е необходимо се добавя малко брашно).

След като се омеси добре върху посипана с брашно повърхност, се разделя на три равни части, които се разточват на кори с правоъгълна форма. Краве маслото се стопява и с него обилно се намазват трите кори. Нареждат се една върху друга, като третата кора се обръща с намазаната част върху втората кора. След това корите се разточват като една, която се намазва с масло и се прегъва по дългата страна. Отново се разточва и се разрязва по средата на два дълги правоъгълника. Те се режат зигзагообразно на триъгълници (както е показано на снимката). От крайните триъгълници се оформя топка, която се слага в средата на намазана с масло тава. Около нея се подреждат триъгълниците с острия връх навътре.

Питата се оставя да втаса около 30 минути на топло, намазва се с отделения жълтък и се поръсва в средата с ленено семе и слънчогледово семе, а по края със сусам. Пече се в силно загрята на 220 градуса фурна до златисто червено (за около 20 минути).