Публикувана от Az-gotvia .bg на 13 Февруари 2013
Необходими продукти около 1 - 1,100 кг брашно 20 г. мая 500 мл хладка вода 1 непълна с.л. сол 3 с.л. олио 3 яйца 2 с.л. кисело мляко 80 г краве масло белени слънчогледови семки ленено семе сусам | |
Продуктите и приготвянето на тази пита са същите, както при Слънчева пита, разликата е само в оформянето на питата. Маята се размива в малко от водата и се смесва с останалата вода, в която е разтворена солта. Един жълтък се отделя за намазване на питата. Брашното се пресява в дълбок съд и се прави вдлъбнатина в средата му, в която се слагат останалите яйца, киселото мляко и олиото. Постепенно се прибавя подсолената вода с маята и се замесва меко тесто (ако е необходимо се добавя малко брашно). След като се омеси добре върху посипана с брашно повърхност, се разделя на три равни части, които се разточват на кори с правоъгълна форма. Краве маслото се стопява и с него обилно се намазват трите кори. Нареждат се една върху друга, като третата кора се обръща с намазаната част върху втората кора. След това корите се разточват като една, която се намазва с масло и се прегъва по дългата страна. Отново се разточва и се разрязва по средата на два дълги правоъгълника. Те се режат зигзагообразно на триъгълници (както е показано на снимката). От крайните триъгълници се оформя топка, която се слага в средата на намазана с масло тава. Около нея се подреждат триъгълниците с острия връх навътре. Питата се оставя да втаса около 30 минути на топло, намазва се с отделения жълтък и се поръсва в средата с ленено семе и слънчогледово семе, а по края със сусам. Пече се в силно загрята на 220 градуса фурна до златисто червено (за около 20 минути). |