Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Погача разкош

Погача разкош

Разпечатай

от готварската книга на Цветослава Киркова

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1,100 кг. брашно
1 кубче мая
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
1 с.л. оцет
400 мл. топло прясно мляко
2 яйца
3 с.л. разтопено масло

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Погача разкош

Маята се смесва със захарта и се залива със 100 мл. от топлото мляко, оставя се да шупне за около 5 минути. Брашното се пресява и се смесва със солта. В средата се прави кладенче и там се слагат шупналата мая, оцета, яйцата (без 1 жълтък - той е за намазване), маслото и накрая млякото се сипва малко по малко. Замесва се тестото, оформя се на топка и се намазва с олио. Оставя се да втаса за 1 час.

Втасалото тесто се намесва и се разделя на 9 топки. Вземат се 4 топки и се разточват на кори, корите се слагат една върху друга направо в тавата, като помежду им се маже с олио (последната кора не се маже). Разрязва се на 8 триъгълника (не се реже до край, получават се осем снопа от 4 триъгълника ) в средата на всеки сноп се прави разрез, взема се върха на всеки сноп и се промушва отдолу през прореза ( 1 път ) обръща се към стената на тавата. Така се прави със всички снопове. Вземат се втората четворка топки, и със тях се прави същата процедура, само че се разточват върху плота и там се режат на триъгълници (реже се до край).

Вземат се готовите фигури и се подреждат между другите, които са вече в тавата (с върха към стените на тавата).

Деветата топка се разделя на 3 малки топчета, които се слагат в средата. Оставя се да втаса още 20 минути, маже се с разбит жълтък с 1 ч.л. ракия и 1 ч.л. олио, поръсва се със сусам и мак и се пече на 200 градуса за 40 минути (или до суха клечка). Готовата пита се намазва с масло и се завива с чиста кърпа.



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

5 диети, които науката подкрепя

5 диети, които науката подкрепя

Целта на тази статия е да предложим здравословни варианти на хранене, които не ви ограничават и същевременно ви помагат да се чувствате свежи и с тонус.
още »

Модерна еспресо-торта на Ернст Кнам

Модерна еспресо-торта на Ернст Кнам

Италианската компания Lavazza предоставя вълнуваща рецепта за Коледните празници
още »

Кои са най-важните витамини и минерали за един професионален спортист?

Кои са най-важните витамини и минерали за един професионален спортист?

За да работи правилно една машина тя трябва да е добре смазана, като същото важи и за човешкото тяло, което има нужда от съответните микронутриенти. Тези микронутриенти в лицето на витамините и минералите са така важни за нашия метаболизъм.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил

Коментари (5)


Аватар03 Ноември 2016
Веселина Великова
Една направена красиво и майсторски погача. Формата много ми харесва.Рецептата също е много добра. С такова тесто съм правила пита и се получава винаги добре.
Аватар15 Ноември 2013
Даниела Иванова
ами така си е!Наистина е много красива ...
Наистина е разкош!
Идва ми да си отчупя едно парче:)
Много е красива!



Ако желаете, може да сложите линк към Погача разкош


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама