Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Погача разкош
Погача разкош

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1,100 кг. брашно
1 кубче мая
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
1 с.л. оцет
400 мл. топло прясно мляко
2 яйца
3 с.л. разтопено масло
Маята се смесва със захарта и се залива със 100 мл. от топлото мляко, оставя се да шупне за около 5 минути. Брашното се пресява и се смесва със солта. В средата се прави кладенче и там се слагат шупналата мая, оцета, яйцата (без 1 жълтък - той е за намазване), маслото и накрая млякото се сипва малко по малко. Замесва се тестото, оформя се на топка и се намазва с олио. Оставя се да втаса за 1 час.
Втасалото тесто се намесва и се разделя на 9 топки. Вземат се 4 топки и се разточват на кори, корите се слагат една върху друга направо в тавата, като помежду им се маже с олио (последната кора не се маже). Разрязва се на 8 триъгълника (не се реже до край, получават се осем снопа от 4 триъгълника ) в средата на всеки сноп се прави разрез, взема се върха на всеки сноп и се промушва отдолу през прореза ( 1 път ) обръща се към стената на тавата. Така се прави със всички снопове. Вземат се втората четворка топки, и със тях се прави същата процедура, само че се разточват върху плота и там се режат на триъгълници (реже се до край).
Вземат се готовите фигури и се подреждат между другите, които са вече в тавата (с върха към стените на тавата).
Деветата топка се разделя на 3 малки топчета, които се слагат в средата. Оставя се да втаса още 20 минути, маже се с разбит жълтък с 1 ч.л. ракия и 1 ч.л. олио, поръсва се със сусам и мак и се пече на 200 градуса за 40 минути (или до суха клечка). Готовата пита се намазва с масло и се завива с чиста кърпа.
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Кой материал е най-добър за съдове за готвене? Как да изберем най-подходящия?
При толкова голямо разнообразие на съдове за готвене, изборът за някои би бил изключително труден. От различните материали до най-подходящите за запечатване, пържене, печене, задушаване...
още »
Спортистите споделят любимите си ястия
Храненето на спортистите е много важна част от тяхната комплексна подготовка.
Проверихме всяка от тези рецепти с Адам Корзун, бивш готвач в хотел Four Seasons Hotel в Бостън, а сега главен американски диетолог на много спортисти. Вижте „Защо работи“ рецептата за всеки спортист.
още »
5 диети, които науката подкрепя
Целта на тази статия е да предложим здравословни варианти на хранене, които не ви ограничават и същевременно ви помагат да се чувствате свежи и с тонус.
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Коментари
ами така си е!Наистина е много красива ...
Наистина е разкош!
Идва ми да си отчупя едно парче:)
Много е красива!
Ако желаете, може да сложите линк към Погача разкош
От форум:
От друг сайт:
Веселина Великова