Начало » Тестени изделия » Рецепти за Козунаци » рецепта Великденски козунак със стафиди

Великденски козунак със стафиди

Разпечатай

от готварската книга на Az-gotvia .bg

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 кг брашно
8 яйца
1 и 1/3 ч.ч. прясно мляко
1 и 1/4 ч.ч. захар
200 г краве масло
40 г мая
2 ч.л. лимонов сок
настъргана кора от 1 лимон
2 ванилии
1/4 ч.л. сол
50 г стафиди
ром

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Великденски козунак със стафиди

Маята се размива с 1/3 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. захар и 1/2 ч.ч. брашно. Оставя се на топло да втаса. Разбиват се яйцата и захарта и се прибавя затоплено останалото прясно мляко. Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се изсипват яйчената смес, лимоновата кора и сока, ванилията, маята. Накрая се прибавя краве маслото, което трябва да е разтопено, но не топло. Омесва се тесто и се оставя на топло да втаса. Разделя се на 3 части, едната от които се омесва със стафидите. Правят се въжета с дължина 40 см и се изплита плитка, като средната е със стафидите. Поставя се в тава, предварително намазана с масло или покрита с хартия за печене и се оставя да втаса. Когато тестото удвои обема си се намазва с разбито яйце, поръсва се със захар и се пече около 40 минути при 175 градуса. Получава се доста голям козунак, така че от тестото могат да се направят и два козунака, в зависимост от тавата, която ще ползвате.



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Как да почистим петната в кухнята

Как да почистим петната в кухнята

Когато готвите често се случва след това в кухнята да останат мазни петна по плотовете, масите и покривките. Ето няколко ефективни метода за почистване на петна в кухнята
още »

Световен ден на коктейлите с  привкус на кафе от Lavazza

Световен ден на коктейлите с привкус на кафе от Lavazza

На 13 май се отбелязва Световният ден на коктейлите.
още »

Шест лесни метода за почистване на замърсена фурна

Шест лесни метода за почистване на замърсена фурна

Фурната е един от най-използваните уреди в кухнята и често се замърсява с мазнини и остатъци от храна. Почистването ѝ може да изглежда като трудна задача, но с правилните методи може да бъде лесно и ефективно.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите линк към Великденски козунак със стафиди


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди