Начало » Тестени изделия » Рецепти за Козунаци » рецепта Великденски козунак
Великденски козунак

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 кг брашно
40 г прясна мая
7 яйца
300 мл прясно мляко
250 г захар
150 г краве масло със стайна температура
настъргана кора от един лимон
2 ч. л.сок от лимон
2 ванилии
50 г стафиди
50 г обелени бадеми или орехи
щипка сол
Маята се размива в малко прясно мляко, брашно и 1 с. л. захар. След което се оставя настрани, за да шупне (5-8 минути). 6 от яйцата се разбиват със захарта, сипва се затопленото мляко и се ароматизира с ванилиите. В брашното се прави кладенче и се изсипва яйчената смес, настърганата кора, лимоновият сок, солта и маята. Накрая се прибавя разтопеното масло и се започва да се меси. Готовото тесто се оставя на топло да втаса.
Втасалото тесто се разделя на три топки, като едната топка се омесва със стафидите. От трите топки се правят "фитили", които се сплитат на плитка. Оплетеният великденски козунак се оставя да втаса до удвояване на обема.
Втасалият козунак се намазва с 1 яйце разбито яйце, поръсва се със захар и се украсява с нарязаните бадеми или орехи. Фурната се загрява на 180 С. Пече 50 минути или до готовност.
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Освежаващи коктейли с кафе за лятото
Lavazza разработи нови рецепти за освежаване на българското лято – защото няма нищо по-добро от освежаващо кафе, което да Ви охлади!
още »
Какво да подарите за Нова година: полезни съвети и креативни идеи!
Нова година е любим семеен празник, време на чудеса и магия, свързани с мек пухкав сняг, свеж аромат на мандарина и дългоочаквани подаръци!
още »
Защо да поръчваме кухня по поръчка
В онлайн магазин Aiko XXXL можете да разгледате различни варианти, които перфектно да отговорят на вашите критерии за функционалност и стилен дизайн.
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Коментари
Ако желаете, може да сложите линк към Великденски козунак
От форум:
От друг сайт:
Шери Курт