Начало » Тестени изделия » Рецепти за Козунаци » рецепта Великденски козунак

Великденски козунак

Разпечатай

от готварската книга на Диана Димитрова

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 кг брашно
40 г прясна мая
7 яйца
300 мл прясно мляко
250 г захар
150 г краве масло със стайна температура
настъргана кора от един лимон
2 ч. л.сок от лимон
2 ванилии
50 г стафиди
50 г обелени бадеми или орехи
щипка сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Великденски козунак

Маята се размива в малко прясно мляко, брашно и 1 с. л. захар. След което се оставя настрани, за да шупне (5-8 минути). 6 от яйцата се разбиват със захарта, сипва се затопленото мляко и се ароматизира с ванилиите. В брашното се прави кладенче и се изсипва яйчената смес, настърганата кора, лимоновият сок, солта и маята. Накрая се прибавя разтопеното масло и се започва да се меси. Готовото тесто се оставя на топло да втаса.

Втасалото тесто се разделя на три топки, като едната топка се омесва със стафидите. От трите топки се правят "фитили", които се сплитат на плитка. Оплетеният великденски козунак се оставя да втаса до удвояване на обема.

Втасалият козунак се намазва с 1 яйце разбито яйце, поръсва се със захар и се украсява с нарязаните бадеми или орехи. Фурната се загрява на 180 С. Пече 50 минути или до готовност.



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Световен ден на коктейлите с  привкус на кафе от Lavazza

Световен ден на коктейлите с привкус на кафе от Lavazza

На 13 май се отбелязва Световният ден на коктейлите.
още »

Освежаващи коктейли с водка: лесни рецепти

Освежаващи коктейли с водка: лесни рецепти

Ако не сте фенове на твърдия алкохол в чист вид и обичате да експериментирате с комбинации от вкусове, плодове, сокове и алкохолни питиета, то коктейлите с водка са отличен вариант за целта.
още »

Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната

Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната

Със сигурност древните гърци са направили пропуск, като не са включили кулинарията сред другите изкуства. Умението да се приготвя вкусна храна е не по-малко впечатляващо, а удоволствието, което носи крайният резултат, може спокойно да се сравни с насладата от красива картина или музикално произведение. Умелите готвачи са истински таланти и имат заслужено признание. Те обаче разчитат на редица помощни инструменти за своята работа. Инструменти като кухненския термометър.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил

Коментари (1)


Аватар14 Юни 2012
Шери Курт
Чуден!



Ако желаете, може да сложите линк към Великденски козунак


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди