Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Празнична погача

Празнична погача

Разпечатай

от готварската книга на Цветослава Киркова

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 кг. брашно
20 гр. прясна мая
150 гр. заквасена сметана
30 гр. разтопено масло
1 с.л. сол
2 яйца (1 жълтък е за намазване)
1 с.л. оцет
350 мл. топла вода
1 ч.л. захар

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Празнична погача

Маята се смесва със захарта и се залива с 50 мл. топла вода, оставя се да шупне и след това се изсипва в дълбока купа. Към нея се добавят заквасената сметана, яйцата, водата, оцета, маслото и малко брашно. Всичко се бърка, готовата смес се добавя малко по малко към пресятото брашно със солта. Меси се средно меко тесто, оформя се на топка, маже се с олио и се оставя да втаса за 50 минути на топло.

Тестото се разделя на 6 топки, вземат се 4 от тях и всяка се разточва на тънка кора. Корите се слагат една върху друга като помежду им се маже с олио. Последната кора не се маже. След това се разделя на 8 части ( всяка от 4 ленти ), взема се едната част, хващат се в двата края и се усуква в противоположни посоки. Навива се охлюв, така се прави със всички части. Подреждат се в тавата (една в средата, другите около нея). Вземате още една топка и я разточвате на не много широка кора (но да е по дълга). Разрязвате кората на 6 ленти, вземате 3 от тях и всяка усуквате като фитил, след това сплитате 3 фитила на плитка и я разделяте на 3 малки плитки, така правите и с другите 3 ленти, от които също оплитате плитка, но я разделяте на 4 малки плитчици.

Така направените плитки подреждате както е показано на снимката. Вземате последната 6 - та топка и нея я разточвате на тънка кора, с помощта на чаша изрежете 10 кръгчета, от остатъка от тестото разточете още една кора и изрежете още 10 кръгчета. Вземате 5 от кръгчетата и ги нареждате едно под друго като леко ги застъпвате, разточете леко с точилката и навийте на руло. Рулото разрежете на 2 части (така се получават розичките). Така направете и с останалите 15 кръгчета, накрая се получават 8 розички. Подредете ги около охлювчето в средата.

Маже се с разбития жълтък с малко олио и се оставя да втаса за още 20 минути. Пече се на 200 гр. за 45 минути (или до суха клечка). Готовата пита се намазва с масло и се завива с чиста и суха кърпа.



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

5 диети, които науката подкрепя

5 диети, които науката подкрепя

Целта на тази статия е да предложим здравословни варианти на хранене, които не ви ограничават и същевременно ви помагат да се чувствате свежи и с тонус.
още »

Модерна еспресо-торта на Ернст Кнам

Модерна еспресо-торта на Ернст Кнам

Италианската компания Lavazza предоставя вълнуваща рецепта за Коледните празници
още »

Кои са най-важните витамини и минерали за един професионален спортист?

Кои са най-важните витамини и минерали за един професионален спортист?

За да работи правилно една машина тя трябва да е добре смазана, като същото важи и за човешкото тяло, което има нужда от съответните микронутриенти. Тези микронутриенти в лицето на витамините и минералите са така важни за нашия метаболизъм.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите линк към Празнична погача


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама