Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Празнична погача
Празнична погача
от готварската книга на
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 кг. брашно
20 гр. прясна мая
150 гр. заквасена сметана
30 гр. разтопено масло
1 с.л. сол
2 яйца (1 жълтък е за намазване)
1 с.л. оцет
350 мл. топла вода
1 ч.л. захар
Маята се смесва със захарта и се залива с 50 мл. топла вода, оставя се да шупне и след това се изсипва в дълбока купа. Към нея се добавят заквасената сметана, яйцата, водата, оцета, маслото и малко брашно. Всичко се бърка, готовата смес се добавя малко по малко към пресятото брашно със солта. Меси се средно меко тесто, оформя се на топка, маже се с олио и се оставя да втаса за 50 минути на топло.
Тестото се разделя на 6 топки, вземат се 4 от тях и всяка се разточва на тънка кора. Корите се слагат една върху друга като помежду им се маже с олио. Последната кора не се маже. След това се разделя на 8 части ( всяка от 4 ленти ), взема се едната част, хващат се в двата края и се усуква в противоположни посоки. Навива се охлюв, така се прави със всички части. Подреждат се в тавата (една в средата, другите около нея). Вземате още една топка и я разточвате на не много широка кора (но да е по дълга). Разрязвате кората на 6 ленти, вземате 3 от тях и всяка усуквате като фитил, след това сплитате 3 фитила на плитка и я разделяте на 3 малки плитки, така правите и с другите 3 ленти, от които също оплитате плитка, но я разделяте на 4 малки плитчици.
Така направените плитки подреждате както е показано на снимката. Вземате последната 6 - та топка и нея я разточвате на тънка кора, с помощта на чаша изрежете 10 кръгчета, от остатъка от тестото разточете още една кора и изрежете още 10 кръгчета. Вземате 5 от кръгчетата и ги нареждате едно под друго като леко ги застъпвате, разточете леко с точилката и навийте на руло. Рулото разрежете на 2 части (така се получават розичките). Така направете и с останалите 15 кръгчета, накрая се получават 8 розички. Подредете ги около охлювчето в средата.
Маже се с разбития жълтък с малко олио и се оставя да втаса за още 20 минути. Пече се на 200 гр. за 45 минути (или до суха клечка). Готовата пита се намазва с масло и се завива с чиста и суха кърпа.
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Как да почистим петната в кухнята
Когато готвите често се случва след това в кухнята да останат мазни петна по плотовете, масите и покривките. Ето няколко ефективни метода за почистване на петна в кухнята
още »
Световен ден на коктейлите с привкус на кафе от Lavazza
На 13 май се отбелязва Световният ден на коктейлите.
още »
Шест лесни метода за почистване на замърсена фурна
Фурната е един от най-използваните уреди в кухнята и често се замърсява с мазнини и остатъци от храна. Почистването ѝ може да изглежда като трудна задача, но с правилните методи може да бъде лесно и ефективно.
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Ако желаете, може да сложите линк към Празнична погача
От форум:
От друг сайт: