Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Празнична погача

Празнична погача

Разпечатай

от готварската книга на Цветослава Киркова

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 кг. брашно
20 гр. прясна мая
150 гр. заквасена сметана
30 гр. разтопено масло
1 с.л. сол
2 яйца (1 жълтък е за намазване)
1 с.л. оцет
350 мл. топла вода
1 ч.л. захар

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Празнична погача

Маята се смесва със захарта и се залива с 50 мл. топла вода, оставя се да шупне и след това се изсипва в дълбока купа. Към нея се добавят заквасената сметана, яйцата, водата, оцета, маслото и малко брашно. Всичко се бърка, готовата смес се добавя малко по малко към пресятото брашно със солта. Меси се средно меко тесто, оформя се на топка, маже се с олио и се оставя да втаса за 50 минути на топло.

Тестото се разделя на 6 топки, вземат се 4 от тях и всяка се разточва на тънка кора. Корите се слагат една върху друга като помежду им се маже с олио. Последната кора не се маже. След това се разделя на 8 части ( всяка от 4 ленти ), взема се едната част, хващат се в двата края и се усуква в противоположни посоки. Навива се охлюв, така се прави със всички части. Подреждат се в тавата (една в средата, другите около нея). Вземате още една топка и я разточвате на не много широка кора (но да е по дълга). Разрязвате кората на 6 ленти, вземате 3 от тях и всяка усуквате като фитил, след това сплитате 3 фитила на плитка и я разделяте на 3 малки плитки, така правите и с другите 3 ленти, от които също оплитате плитка, но я разделяте на 4 малки плитчици.

Така направените плитки подреждате както е показано на снимката. Вземате последната 6 - та топка и нея я разточвате на тънка кора, с помощта на чаша изрежете 10 кръгчета, от остатъка от тестото разточете още една кора и изрежете още 10 кръгчета. Вземате 5 от кръгчетата и ги нареждате едно под друго като леко ги застъпвате, разточете леко с точилката и навийте на руло. Рулото разрежете на 2 части (така се получават розичките). Така направете и с останалите 15 кръгчета, накрая се получават 8 розички. Подредете ги около охлювчето в средата.

Маже се с разбития жълтък с малко олио и се оставя да втаса за още 20 минути. Пече се на 200 гр. за 45 минути (или до суха клечка). Готовата пита се намазва с масло и се завива с чиста и суха кърпа.


Продукти: брашно, мая, заквасена сметана, краве масло, сол, яйца, оцет, захар

Тагове: Оригинални рецепти, Рецепти за Тодоровден, Рецепти за Антоновден

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Подобни рецепти

Празнична погача за Васильовден
Празнична пита слънчоглед
Питка за празници
Питката на леля Ленче
Пита Слънце за 3-ти март

Последни статии

Кои са най-важните витамини и минерали за един професионален спортист?

Кои са най-важните витамини и минерали за един професионален спортист?

За да работи правилно една машина тя трябва да е добре смазана, като същото важи и за човешкото тяло, което има нужда от съответните микронутриенти. Тези микронутриенти в лицето на витамините и минералите са така важни за нашия метаболизъм.
още »

Подгответе диетата си за сезона на колоезденето

Подгответе диетата си за сезона на колоезденето

Зимата вече си тръгва, така че скоро ще настъпи сезонът на колоезденето. Ето нашите съвети как да нагласите хранителния си режим по подходящ начин. Наясно сме, че единствено с диета няма да станете победители в Тур дьо Франс.
още »

Топ 9 на най-добрите съвети как да спестим от храна

Топ 9 на най-добрите съвети как да спестим от храна

Една от стоките, която е необходима за всички ни всеки ден, е храната. Няма как да изберем да не си купим или да не се храним.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите линк към Празнична погача


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама