Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Празнична пита за Трифон зарезан

Празнична пита за Трифон зарезан

Разпечатай

от готварската книга на Az-gotvia .bg

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

около 1 - 1,100 кг брашно
20 г. мая
500 мл хладка вода
1 непълна с.л. сол
3 с.л. олио
3 яйца
2 с.л. кисело мляко
80 г краве масло
белени слънчогледови семки
ленено семе
сусам

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Празнична пита за Трифон зарезан

Продуктите и приготвянето на тази пита са същите, както при Слънчева пита, разликата е само в оформянето на питата.

Маята се размива в малко от водата и се смесва с останалата вода, в която е разтворена солта. Един жълтък се отделя за намазване на питата. Брашното се пресява в дълбок съд и се прави вдлъбнатина в средата му, в която се слагат останалите яйца, киселото мляко и олиото. Постепенно се прибавя подсолената вода с маята и се замесва меко тесто (ако е необходимо се добавя малко брашно).

След като се омеси добре върху посипана с брашно повърхност, се разделя на три  части (едната малко по-голяма) + малко тесто за украсата. Първата част се разточва на правоъгълник, намазва се с разтопено краве масло и се нарязва на 8 правоъгълника. Навиват се на руло и се слагат по краищата на намазана с масло тава на разстояние едно от друго. Леко се притискат. Втората част се разточва на кръг и се нарязва като торта на 8 парчета. Намазва се с масло и всяко парче се навива на кифличка от широката страна към върха. Кифличките се слагат между рулата. Третата част се разделя на 3 топки, всяка се разточва, намазва се с масло, слагат се една върху друга и се поставят в центъра на тавата. Предварително от това тесто може да се остави малко и да се направят 8 малки топчета, които да запълнят ако са останали празнини около парчетата.

Накрая от отделеното тесто направете топченца и ги оформете като грозд, също и листенце и дръжка. Намажете с останалото краве масло. Оставете питата да втаса. Намажете я с разбито яйце, поръсете сусам по желание на част от парчетата.

Пече се в силно загрята на 220 градуса фурна до златисто червено (за около 20 минути).



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Кулинарни предизвикателства за Великден

Кулинарни предизвикателства за Великден

Великден наближава и вече се замисляме какво да сложим пред семейството и гостите си на празничната трапеза. Ако търсите идеи за Великденски специалитети, значи сте на правилното място.
още »

Кой материал е най-добър за съдове за готвене? Как да изберем най-подходящия?

Кой материал е най-добър за съдове за готвене? Как да изберем най-подходящия?

При толкова голямо разнообразие на съдове за готвене, изборът за някои би бил изключително труден. От различните материали до най-подходящите за запечатване, пържене, печене, задушаване...
още »

Спортистите споделят любимите си ястия

Спортистите споделят любимите си ястия

Храненето на спортистите е много важна част от тяхната комплексна подготовка.

Проверихме всяка от тези рецепти с Адам Корзун, бивш готвач в хотел Four Seasons Hotel в Бостън, а сега главен американски диетолог на много спортисти. Вижте „Защо работи“ рецептата за всеки спортист.


още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите линк към Празнична пита за Трифон зарезан


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама