Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Празнична пита за Трифон зарезан
Празнична пита за Трифон зарезан

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
около 1 - 1,100 кг брашно
20 г. мая
500 мл хладка вода
1 непълна с.л. сол
3 с.л. олио
3 яйца
2 с.л. кисело мляко
80 г краве масло
белени слънчогледови семки
ленено семе
сусам
Продуктите и приготвянето на тази пита са същите, както при Слънчева пита, разликата е само в оформянето на питата.
Маята се размива в малко от водата и се смесва с останалата вода, в която е разтворена солта. Един жълтък се отделя за намазване на питата. Брашното се пресява в дълбок съд и се прави вдлъбнатина в средата му, в която се слагат останалите яйца, киселото мляко и олиото. Постепенно се прибавя подсолената вода с маята и се замесва меко тесто (ако е необходимо се добавя малко брашно).
След като се омеси добре върху посипана с брашно повърхност, се разделя на три части (едната малко по-голяма) + малко тесто за украсата. Първата част се разточва на правоъгълник, намазва се с разтопено краве масло и се нарязва на 8 правоъгълника. Навиват се на руло и се слагат по краищата на намазана с масло тава на разстояние едно от друго. Леко се притискат. Втората част се разточва на кръг и се нарязва като торта на 8 парчета. Намазва се с масло и всяко парче се навива на кифличка от широката страна към върха. Кифличките се слагат между рулата. Третата част се разделя на 3 топки, всяка се разточва, намазва се с масло, слагат се една върху друга и се поставят в центъра на тавата. Предварително от това тесто може да се остави малко и да се направят 8 малки топчета, които да запълнят ако са останали празнини около парчетата.
Накрая от отделеното тесто направете топченца и ги оформете като грозд, също и листенце и дръжка. Намажете с останалото краве масло. Оставете питата да втаса. Намажете я с разбито яйце, поръсете сусам по желание на част от парчетата.
Пече се в силно загрята на 220 градуса фурна до златисто червено (за около 20 минути).
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Как да изберем подходящ вентилатор за аспирация на кухня?
Изборът на правилния кухненски вентилатор е от решаващо значение за поддържане на добро качество на въздуха и премахване на дим, пара и миризми от готвене във вашата кухня. Има няколко фактора, които трябва да имате предвид при избора на кухненски вентилатор.
още »
Готвене с вода от сондаж - предимства и добри практики
Сондажите са популярен и устойчив начин за добиване на подпочвена вода за битови нужди. Ако имате сондаж, може би се чудите дали водата му е подходяща за готвене.
още »
Освежаващи коктейли с кафе за лятото
Lavazza разработи нови рецепти за освежаване на българското лято – защото няма нищо по-добро от освежаващо кафе, което да Ви охлади!
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Ако желаете, може да сложите линк към Празнична пита за Трифон зарезан
От форум:
От друг сайт: