Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Питка за Рожден ден

Питка за Рожден ден

Разпечатай

от готварската книга на Виолета Матева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

за тестото:
1 ч. ч. топло прясно мляко
100 мл топла вода
20 г мая
1 яйце без жълтъка (той е за намазване)
2 с л олио
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
750 г брашно

200 г сирене
50 мл олио за намазване
сусам

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Питка за Рожден ден

Разтворете маята със захарта в топлата вода и щом шупне се замесва средно тесто с останалите продукти. Премесва се и разделяме на 4 топчета. Трите се разточват на еднакви кръгове, намазват се с олио и се поръсват със сирене. Нареждат се една върху друга в тава с хартия за печене.

С нож се нарязва на 8 сектора, като се започва на 2 см от периферията. Взема се връхчето от центъра и се извива назад, пъхват се под края на питката. Така се прави и с останалите сектори. Откъсваме две малки топчета тесто от четвъртата топка. Едното топче се поставя в средата, а от другото се оформят цифрите с годините. Останалото тесто се разточва на правоъгълник, намазва се с олио и се поръсва сирене, после се навива на руло. Нарязва се на 4 цилиндъра, а те се срязват на диагонал. Получените листенца се нареждат около топчето в средата.

Оставя се да почине за 20 мин, после се намазва с разбития с малко олио жълтък и се поръсва със сусам. Цифрите се поставят в малка тавичка. Печем в загрята фурна питката за 35 мин, а цифрите за по-кратко време. Изважда се и монтираме цифрите с годините на рожденика с клечки за зъби върху питката ! Подходяща за всеки рожден ден !



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Кулинарни предизвикателства за Великден

Кулинарни предизвикателства за Великден

Великден наближава и вече се замисляме какво да сложим пред семейството и гостите си на празничната трапеза. Ако търсите идеи за Великденски специалитети, значи сте на правилното място.
още »

Кой материал е най-добър за съдове за готвене? Как да изберем най-подходящия?

Кой материал е най-добър за съдове за готвене? Как да изберем най-подходящия?

При толкова голямо разнообразие на съдове за готвене, изборът за някои би бил изключително труден. От различните материали до най-подходящите за запечатване, пържене, печене, задушаване...
още »

Спортистите споделят любимите си ястия

Спортистите споделят любимите си ястия

Храненето на спортистите е много важна част от тяхната комплексна подготовка.

Проверихме всяка от тези рецепти с Адам Корзун, бивш готвач в хотел Four Seasons Hotel в Бостън, а сега главен американски диетолог на много спортисти. Вижте „Защо работи“ рецептата за всеки спортист.


още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил

Коментари (1)


Оригинално предложение!



Ако желаете, може да сложите линк към Питка за Рожден ден


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама