www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 10 Ноември 2013

Питка за Рожден ден

Необходими продукти
за тестото:
1 ч. ч. топло прясно мляко
100 мл топла вода
20 г мая
1 яйце без жълтъка (той е за намазване)
2 с л олио
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
750 г брашно

200 г сирене
50 мл олио за намазване
сусам

Разтворете маята със захарта в топлата вода и щом шупне се замесва средно тесто с останалите продукти. Премесва се и разделяме на 4 топчета. Трите се разточват на еднакви кръгове, намазват се с олио и се поръсват със сирене. Нареждат се една върху друга в тава с хартия за печене.

С нож се нарязва на 8 сектора, като се започва на 2 см от периферията. Взема се връхчето от центъра и се извива назад, пъхват се под края на питката. Така се прави и с останалите сектори. Откъсваме две малки топчета тесто от четвъртата топка. Едното топче се поставя в средата, а от другото се оформят цифрите с годините. Останалото тесто се разточва на правоъгълник, намазва се с олио и се поръсва сирене, после се навива на руло. Нарязва се на 4 цилиндъра, а те се срязват на диагонал. Получените листенца се нареждат около топчето в средата.

Оставя се да почине за 20 мин, после се намазва с разбития с малко олио жълтък и се поръсва със сусам. Цифрите се поставят в малка тавичка. Печем в загрята фурна питката за 35 мин, а цифрите за по-кратко време. Изважда се и монтираме цифрите с годините на рожденика с клечки за зъби върху питката ! Подходяща за всеки рожден ден !