Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Питка `Слънце`

Питка `Слънце`

Разпечатай

от готварската книга на Диана Димитрова

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 и 1/4 ч.ч. прясно мляко (леко топло, със стайна температура)
2 яйца
1 с.л. олио
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
4 ч.ч. брашно
15 гр. мая
1/2 пакетче масло

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Питка `Слънце`

На едно от яйцата се разделят белтъкът и жълтъкът. Белтъкът се използва за тестото, а жълтъкът - за намазване на питката. Разстопяваме маята в леко топлото мляко. Правим кладенче от брашното и изсипваме всички продукти и млякото с маята. Замесваме тестото и го оставяме да втаса около 40 мин.

Следва най-съществената част - оформянето на питката. Отделяме 1 малка топка от тестото и я поставяме в центъра на на намаслената и набрашнена тавичка. Останалото тесто разделяме на две части, от които разточваме два кръга. Единият намазваме с разстопеното масло. Другият слагаме върху него. Притискаме леко и разточваме двата заедно до по-голям кръг. Намазваме с масло и нарязваме на 12 триъгълника. Всеки тригъгълник се навива на кифличка, като се почне от широката страна и се върви към острия ъгъл. Кифличките се нареждат около топката в тавата. Питката се оставя на топло да втаса около 30-40 мин. Втасалата питка се намазва с отделения жълтък. Печем в предварително загрята фурна до 190 С.



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Защо да поръчваме кухня по поръчка

Защо да поръчваме кухня по поръчка

В онлайн магазин Aiko XXXL можете да разгледате различни варианти, които перфектно да отговорят на вашите критерии за функционалност и стилен дизайн.
още »

Кулинарни предизвикателства за Великден

Кулинарни предизвикателства за Великден

Великден наближава и вече се замисляме какво да сложим пред семейството и гостите си на празничната трапеза. Ако търсите идеи за Великденски специалитети, значи сте на правилното място.
още »

Кой материал е най-добър за съдове за готвене? Как да изберем най-подходящия?

Кой материал е най-добър за съдове за готвене? Как да изберем най-подходящия?

При толкова голямо разнообразие на съдове за готвене, изборът за някои би бил изключително труден. От различните материали до най-подходящите за запечатване, пържене, печене, задушаване...
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил

Коментари (3)


Аватар27 Февруари 2013
Даниела Иванова
много е вкусна!
Много е красива!
Аватар03 Юни 2012
Шери Курт
Невероятна е!



Ако желаете, може да сложите линк към Питка `Слънце`


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама