Публикувана от Диана Димитрова на 01 Юни 2012
Необходими продукти 1 и 1/4 ч.ч. прясно мляко (леко топло, със стайна температура) 2 яйца 1 с.л. олио 1 с.л. захар 1 ч.л. сол 4 ч.ч. брашно 15 гр. мая 1/2 пакетче масло | |
На едно от яйцата се разделят белтъкът и жълтъкът. Белтъкът се използва за тестото, а жълтъкът - за намазване на питката. Разстопяваме маята в леко топлото мляко. Правим кладенче от брашното и изсипваме всички продукти и млякото с маята. Замесваме тестото и го оставяме да втаса около 40 мин. Следва най-съществената част - оформянето на питката. Отделяме 1 малка топка от тестото и я поставяме в центъра на на намаслената и набрашнена тавичка. Останалото тесто разделяме на две части, от които разточваме два кръга. Единият намазваме с разстопеното масло. Другият слагаме върху него. Притискаме леко и разточваме двата заедно до по-голям кръг. Намазваме с масло и нарязваме на 12 триъгълника. Всеки тригъгълник се навива на кифличка, като се почне от широката страна и се върви към острия ъгъл. Кифличките се нареждат около топката в тавата. Питката се оставя на топло да втаса около 30-40 мин. Втасалата питка се намазва с отделения жълтък. Печем в предварително загрята фурна до 190 С. |