Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Питка 65 г

Питка 65 г

Разпечатай

от готварската книга на Niki Zhelyazkova

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 кг брашно
42 г свежа мая
5 с.л. олио
3 яйца (2 жълтъка оставям за намазване)
200 мл топло прясно мляко
200 мл топличка вода
3 с.л. кисело мляко
1 с. л. захар
3/4 с.л. сол
200 г сирене (може и без сирене)
100 мл краве масло или олио (aз вече я правя само с олио)
10 г сусам

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Питка 65 г

Всички продукти трябва да са топли, извадени на плота от предния ден, и помещението също трябва да е топло. Това е важно условие за вкусната питка. В купа натрошавам маята, към нея добавям захарта, 3 с.л. брашно и около 150 г от смесените топли вода с прясно мляко заедно.Оставям настрани тази смес да се активира маята. Може да се сложи в студена фурна, покрита със салфетка. През това време си пресявам брашното, може и два пъти да се пресее за пухкавост. В тава сипвам половината брашно и оформям в средата леко като кладенче. В друг съд смесвам останалите съставки и когато маята е готова я добавям към тях. Солта я слагам върху брашното в края на тавата. Така всички течни съставки изливам в тавата с брашното и започвам леко да ги смесвам . Добавям и по малко от останалото брашно , докато се получи гъсто тесто. Прехвърлям върху набрашнен плот и леко започвам да доомесвам тестото до гладкост. Омесеното тесто удрям 100 пъти в плота. Омазнявам съда , в който съм месила тестото и слагам топката тесто та. Омазнявам го навсякъде и покривам със стреч фолио. Оставям да почине 90 мин или до изпълване на съда. След като е втасало тестото и вече има и шупли в него отново с брашно го изсипвам пак върху плота и леко доомесвам. Разделям готовото тесто на 4 или 5 топки, които разточвам на кори. Всяка омазнявам добре с олио и слагам всичките така една върху друга. Между тях може да се сложи сирене, може и без сирене. Последната кора не мажа. Режа тези така наредени една върху друга кори на 8 триъгълника и навивам на кифли. Подреждам ги в тавата , покрита с хартия за печене , по мое желание и форма. Оставям така отново да втаса за втори път тестото вече оформено за 20 мин. Когато тестото е готово втасалао и е изпълнило тавата , намазвам с разбитите жълтъци с малко олио и пр. мляко. Поръсвам със суров сусам и пека. Пека 20 мин на 170 градуса на горен и долен реотан, и още 15 мин само на долен, за да не остане сурова. Ако се налага покривам за малко с алумин. фолио да не прегори отгоре питката. Да ви е сладко!



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Как да почистим петната в кухнята

Как да почистим петната в кухнята

Когато готвите често се случва след това в кухнята да останат мазни петна по плотовете, масите и покривките. Ето няколко ефективни метода за почистване на петна в кухнята
още »

Световен ден на коктейлите с  привкус на кафе от Lavazza

Световен ден на коктейлите с привкус на кафе от Lavazza

На 13 май се отбелязва Световният ден на коктейлите.
още »

Шест лесни метода за почистване на замърсена фурна

Шест лесни метода за почистване на замърсена фурна

Фурната е един от най-използваните уреди в кухнята и често се замърсява с мазнини и остатъци от храна. Почистването ѝ може да изглежда като трудна задача, но с правилните методи може да бъде лесно и ефективно.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите линк към Питка 65 г


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди