Публикувана от Niki Zhelyazkova на 20 Февруари 2020
Необходими продукти 1 кг брашно
42 г свежа мая
5 с.л. олио
3 яйца (2 жълтъка оставям за намазване)
200 мл топло прясно мляко
200 мл топличка вода
3 с.л. кисело мляко
1 с. л. захар
3/4 с.л. сол
200 г сирене (може и без сирене)
100 мл краве масло или олио (aз вече я правя само с олио)
10 г сусам | |
Всички продукти трябва да са топли, извадени на плота от предния ден, и помещението също трябва да е топло. Това е важно условие за вкусната питка. В купа натрошавам маята, към нея добавям захарта, 3 с.л. брашно и около 150 г от смесените топли вода с прясно мляко заедно.Оставям настрани тази смес да се активира маята. Може да се сложи в студена фурна, покрита със салфетка. През това време си пресявам брашното, може и два пъти да се пресее за пухкавост. В тава сипвам половината брашно и оформям в средата леко като кладенче. В друг съд смесвам останалите съставки и когато маята е готова я добавям към тях. Солта я слагам върху брашното в края на тавата. Така всички течни съставки изливам в тавата с брашното и започвам леко да ги смесвам . Добавям и по малко от останалото брашно , докато се получи гъсто тесто. Прехвърлям върху набрашнен плот и леко започвам да доомесвам тестото до гладкост. Омесеното тесто удрям 100 пъти в плота. Омазнявам съда , в който съм месила тестото и слагам топката тесто та. Омазнявам го навсякъде и покривам със стреч фолио. Оставям да почине 90 мин или до изпълване на съда. След като е втасало тестото и вече има и шупли в него отново с брашно го изсипвам пак върху плота и леко доомесвам. Разделям готовото тесто на 4 или 5 топки, които разточвам на кори. Всяка омазнявам добре с олио и слагам всичките така една върху друга. Между тях може да се сложи сирене, може и без сирене. Последната кора не мажа. Режа тези така наредени една върху друга кори на 8 триъгълника и навивам на кифли. Подреждам ги в тавата , покрита с хартия за печене , по мое желание и форма. Оставям така отново да втаса за втори път тестото вече оформено за 20 мин. Когато тестото е готово втасалао и е изпълнило тавата , намазвам с разбитите жълтъци с малко олио и пр. мляко. Поръсвам със суров сусам и пека. Пека 20 мин на 170 градуса на горен и долен реотан, и още 15 мин само на долен, за да не остане сурова. Ако се налага покривам за малко с алумин. фолио да не прегори отгоре питката. Да ви е сладко! |