Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Пита за Архангеловден

Пита за Архангеловден

Разпечатай

от готварската книга на Виолета Матева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

300 г пълнозърнесто брашно
500 г типово брашно
1 пакет суха мая
350 мл прясно мляко
100 мл хладка вода за маята
1 ч л захар
1 ч л сол
2 яйца без един жълтък (с него намазваме преди печене)
3 с л олио
семена за поръсване
олио за намазване на корите

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Пита за Архангеловден

Активира се маята в хладката вода със захарта и 2 с л брашно. Щом бухне се замесва меко тесто, намазваме с олио и оставяме за 50 мин. на топло да втаса. Разделяме на две части. От първата част късаме топче като ябълка и оставяме за украса. Останалото първо тесто разточваме на кора, нарязваме на 8 триъгълника -  правят се по три разреза и се навива на кифли. Нареждат се в намаслена тава по края.

От второто тесто се отделя топче от 1/3 тесто, разточва се на кора и поставяме в средата на тавата, да запълни празното пространство. Останалото се разделя на 3 части. Всяка се разточва с големина на чиния и се нареждат една върху друга, намазани с олио, без третата. Нарязва се на 8 сектора. В средата на всеки се прави разрез и връхчето се промушва от долу нагоре 2 пъти. Основата се подвива отдолу и се реже с нож малко 1 см от тестото. С него се оформя цветето в средата. Оставя се да почине още 30 мин., намазваме с разбития жълтък с малко олио и малко прясно мляко и поръсваме семена. Печем в загрята фурна 180 градуса около 40-45 минути, като към края се намалява на 160 градуса и се покрива с фолио. Изважда се и покриваме с кърпа !



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната

Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната

Със сигурност древните гърци са направили пропуск, като не са включили кулинарията сред другите изкуства. Умението да се приготвя вкусна храна е не по-малко впечатляващо, а удоволствието, което носи крайният резултат, може спокойно да се сравни с насладата от красива картина или музикално произведение. Умелите готвачи са истински таланти и имат заслужено признание. Те обаче разчитат на редица помощни инструменти за своята работа. Инструменти като кухненския термометър.
още »

3 идеи за аранжиране на градината

3 идеи за аранжиране на градината

Стилният градински екстериор, освен че буди истинско възхищение и вълна от естетическа наслада, е и нещото, което ни кара да се чувстваме релаксиращо и хармонично. Тайната е в детайлите - в онези големи и малки елементи, които събуждат, оживяват цялата концепция на външното пространство, създавайки екстериорен рай.
още »

3 трика за перфектно тесто за пица

3 трика за перфектно тесто за пица

В основата на добре приготвената пица стои направата на тестото. Тази задача изглежда лесна на пръв поглед, но изисква търпение, отдаденост, умения и доза любов. Какви са тайните на перфектното тесто? Екипът на Доминос споделя три трика, които да ви помогнат да направите вкусен блат за печене у дома.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите линк към Пита за Архангеловден


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама