www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 08 Ноември 2015

Пита за Архангеловден

Необходими продукти
300 г пълнозърнесто брашно
500 г типово брашно
1 пакет суха мая
350 мл прясно мляко
100 мл хладка вода за маята
1 ч л захар
1 ч л сол
2 яйца без един жълтък (с него намазваме преди печене)
3 с л олио
семена за поръсване
олио за намазване на корите

Активира се маята в хладката вода със захарта и 2 с л брашно. Щом бухне се замесва меко тесто, намазваме с олио и оставяме за 50 мин. на топло да втаса. Разделяме на две части. От първата част късаме топче като ябълка и оставяме за украса. Останалото първо тесто разточваме на кора, нарязваме на 8 триъгълника -  правят се по три разреза и се навива на кифли. Нареждат се в намаслена тава по края.

От второто тесто се отделя топче от 1/3 тесто, разточва се на кора и поставяме в средата на тавата, да запълни празното пространство. Останалото се разделя на 3 части. Всяка се разточва с големина на чиния и се нареждат една върху друга, намазани с олио, без третата. Нарязва се на 8 сектора. В средата на всеки се прави разрез и връхчето се промушва от долу нагоре 2 пъти. Основата се подвива отдолу и се реже с нож малко 1 см от тестото. С него се оформя цветето в средата. Оставя се да почине още 30 мин., намазваме с разбития жълтък с малко олио и малко прясно мляко и поръсваме семена. Печем в загрята фурна 180 градуса около 40-45 минути, като към края се намалява на 160 градуса и се покрива с фолио. Изважда се и покриваме с кърпа !