Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Пита Слънце
Пита Слънце
от готварската книга на
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
300 мл. прясно мляко
200 мл. вода
1 мая (50 гр.)
2 с.л. захар
1 с.л. сол
1 кг. брашно
4 бр. яйца
3 с.л. кисело мляко
3 с.л. олио
75 гр. масло
1 с.л. оцет
Млякото се смесва с водата и се разделя на 2 части. Към едната, която е по-топла се разтваря маята + захарта + 1 с.л. брашно, а в другата солта. После смесваме двете части в общ съд и се оставя на топло да втаса маята. Отделно изсипваме цялото количество брашно и оформяме кладенче по средата, в което счупваме яйцата (като отделяме единия жълтък за намазване) + киселото млеко + олиото и се започва бъркане, като се замесва меко тесто. Отива точно 1 кг. брашно. Готовото тесто се оставя да втаса, след което се дели на 3 части. Оформянето на пита слънце вижте тук.
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Как да почистим петната в кухнята
Когато готвите често се случва след това в кухнята да останат мазни петна по плотовете, масите и покривките. Ето няколко ефективни метода за почистване на петна в кухнята
още »
Световен ден на коктейлите с привкус на кафе от Lavazza
На 13 май се отбелязва Световният ден на коктейлите.
още »
Шест лесни метода за почистване на замърсена фурна
Фурната е един от най-използваните уреди в кухнята и често се замърсява с мазнини и остатъци от храна. Почистването ѝ може да изглежда като трудна задача, но с правилните методи може да бъде лесно и ефективно.
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Коментари
Тази рецепта задължително ще я изпробвам. Намерих обяснение за начина на оформяне на слънцето: Тестото се дели на 9 части - четири малки, четири по - големи и една най - голяма за средата. По-големите топки се разточват на кръгове, които се нареждат един върху друг в тавата, като се мажат с останалата половина от маслото. С остър нож се разрязва през средата като звезда, като разрезите не стигат до края на кръга, а получените ъгълчета се отварят навън. По-малките топки тесто се разточват по същия начин, поставят се намазани в полученият кръг, разрязват се и се обръщат ъгълчетата навън. В средата се поставя най - голямата топка тесто. Оформената пита се оставя на топло да втаса, намазва се с жълтък, посипва се с мак, сусам и кашкавал, и се запича при 200 С до готовност.
Как точно оформяте самата пита ?
Ако желаете, може да сложите линк към Пита Слънце
От форум:
От друг сайт:
Шери Курт