Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Моята памук погача
Моята памук погача
от готварската книга на
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
3 ч.ч. брашно + допълнително за доомесване
* 1 ч.ч. е с вместимост 240 мл
3,5 гр суха мая или 1 кубче жива мая (аз сложих кубче мая)
2 с.л. захар
1/2 с.л. сол
1/2 ч.ч. топло прясно мляко
1/2 ч.ч. топла вода
1/2 ч.ч. олио
1 жълтък за намазване
Брашното се пресява и към него се добавят маята, захарта и солта (ако се ползва жива мая, тя предварително се смесва със захарта и съвсем малко от водата, а солта се разтваря в останалата вода). В средата се прави кладенче и в него се слагат млякото, водата и олиото. Замесва се тесто, ако е необходимо се добавя брашно. Меси се около 10 минути, тестото е меко и много приятно, не лепне.
Разделете тестото на две топки. Разточете всяка топка на правоъгълна кора с дебелина около 3 мм и я нарежете на дълги триъгълници. Навийте ги на кифлички и ги подредете в намазана с олио тава с диаметър 24 см (моята тава е 30 см и пак се получи, но е по-рехава). Покрийте я с кърпа и оставете на топло да втасва докато удвои обема си. Намажете питката с разбит с вилица жълтък с малко прясно мляко.
Изпечете в предварително загрята фурна на 180-200 градуса.
Много вкусна и пухкава!
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Как да почистим петната в кухнята
Когато готвите често се случва след това в кухнята да останат мазни петна по плотовете, масите и покривките. Ето няколко ефективни метода за почистване на петна в кухнята
още »
Световен ден на коктейлите с привкус на кафе от Lavazza
На 13 май се отбелязва Световният ден на коктейлите.
още »
Шест лесни метода за почистване на замърсена фурна
Фурната е един от най-използваните уреди в кухнята и често се замърсява с мазнини и остатъци от храна. Почистването ѝ може да изглежда като трудна задача, но с правилните методи може да бъде лесно и ефективно.
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Коментари
Препоръчвам да се прави с жива мая. Със сухата мая и на мен не ми се получи добре веднъж. Възможно е тавата ви да е била твърде голяма. Тази пита става по-малка от стандартните големи пити.
Направих всичко точно по рецептата, но когато започна да се пече питката се сви :-(. Иначе беше вкусна и мека, но тънка. Къде сбърках?
Правила съм тази рецепта за памук погача става вкусна!
Изглежда прекрасна!
Много е хубава !
Ако желаете, може да сложите линк към Моята памук погача
От форум:
От друг сайт:
Ilina Naydenova Ilina Naydenova