www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Az-gotvia .bg на 26 Октомври 2014

Моята памук погача

Необходими продукти
3 ч.ч. брашно + допълнително за доомесване
* 1 ч.ч. е с вместимост 240 мл
3,5 гр суха мая или 1 кубче жива мая (аз сложих кубче мая)
2 с.л. захар
1/2 с.л. сол
1/2 ч.ч. топло прясно мляко
1/2 ч.ч. топла вода
1/2 ч.ч. олио

1 жълтък за намазване

Брашното се пресява и към него се добавят маята, захарта и солта (ако се ползва жива мая, тя предварително се смесва със захарта и съвсем малко от водата, а солта се разтваря в останалата вода). В средата се прави кладенче и в него се слагат млякото, водата и олиото. Замесва се тесто, ако е необходимо се добавя брашно. Меси се около 10 минути, тестото е меко и много приятно, не лепне.

Разделете тестото на две топки. Разточете всяка топка на правоъгълна кора с дебелина около 3 мм и я нарежете на дълги триъгълници. Навийте ги на кифлички и ги подредете в намазана с олио тава с диаметър 24 см (моята тава е 30 см и пак се получи, но е по-рехава). Покрийте я с кърпа и оставете на топло да втасва докато удвои обема си. Намажете питката с разбит с вилица жълтък с малко прясно мляко.

Изпечете в предварително загрята фурна на 180-200 градуса.
Много вкусна и пухкава!