Публикувана от Az-gotvia .bg на 26 Октомври 2014
![]() | Необходими продукти 3 ч.ч. брашно + допълнително за доомесване * 1 ч.ч. е с вместимост 240 мл 3,5 гр суха мая или 1 кубче жива мая (аз сложих кубче мая) 2 с.л. захар 1/2 с.л. сол 1/2 ч.ч. топло прясно мляко 1/2 ч.ч. топла вода 1/2 ч.ч. олио 1 жълтък за намазване |
Брашното се пресява и към него се добавят маята, захарта и солта (ако се ползва жива мая, тя предварително се смесва със захарта и съвсем малко от водата, а солта се разтваря в останалата вода). В средата се прави кладенче и в него се слагат млякото, водата и олиото. Замесва се тесто, ако е необходимо се добавя брашно. Меси се около 10 минути, тестото е меко и много приятно, не лепне. Разделете тестото на две топки. Разточете всяка топка на правоъгълна кора с дебелина около 3 мм и я нарежете на дълги триъгълници. Навийте ги на кифлички и ги подредете в намазана с олио тава с диаметър 24 см (моята тава е 30 см и пак се получи, но е по-рехава). Покрийте я с кърпа и оставете на топло да втасва докато удвои обема си. Намажете питката с разбит с вилица жълтък с малко прясно мляко. Изпечете в предварително загрята фурна на 180-200 градуса. Много вкусна и пухкава! |