www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 10 Април 2015

Козунаци и рула от едно тесто

Необходими продукти
3 яйца без един жълтък, той е за намазване отгоре, разбит с малко водичка
1 ч ч захар
1 щипка сол
2 ванилии
кора настърган лимон
2 с л разтопена мас, смесена със 100 мл олио
1 ч ч кисело мляко с разбита в него 1 равна ч л сода бикарбонат
100 мл топло прясно мляко
40 гр прясна мая
900 гр пресято брашно

за плънка:
шоколад
сладко от сини сливи
червени боровинки и стафиди

за украса:
захарни сърчица и сусам

Маята се разбива в топлото прясно мляко с малко захар и брашно на кашичка и се оставя да бухне 10 минути. Разбиваме яйцата със захарта, сипваме в средата на брашното, добавя се шупналата мая, половината мазнина, киселото мляко, ванилията, настъргана лимонова кора, щипка сол и замесваме меко тесто, като по време на месенето се добавя останалата мазнина и месим докато се усвои.

Може да се остави да втаса 40 минути и веднага да се работи с него, но може да престои в хладилника в торбичка от 12 до 16 часа. На сутринта разделих тестото на 4 части. Две от тях разточваме на правоъгълник. Единият се намазва с шоколад, другият със сладко от сини сливи. Навиват се рула и се оставят в намазана с олио и поръсена с брашно тавичка да втаса още 40 минути. После се намазват с разбит жълтък и поръсваме сусам и захар. Печем в загрята фурна 170 градуса до готовност.

Третото тесто се разделя на две, оформят се два дълги правоъгълника, поръсваме с натрошен шоколад и оформяме на фитили. Двата се усукват и навиват на охлюв. Поставя се в намазнена тавичка, като втаса намазваме с жълтък и украсяваме със захарните сърца.

Последното топче тесто се разделя на 4 части. Всяка се оформя на лента. Отгоре поръсваме със захар, червени боровинки и накиснати и отцедени стафиди. Сплитат се на плитка оформените фитили, поставя се в тавичка. Отгоре се намазва отново с жълтък и поръсваме захар, забождаме червени боровинки. Печем двата кръгли козунака заедно в умерена фурна, като към края се покрива с алуминиево фолио, за да не прегори. Печем 35-40 минути.

Весели и Светли Великденски празници !