Публикувана от Виолета Матева на 28 Март 2015
![]() | Необходими продукти 100 мл топло прясно мляко 100 мл хладка вода 1 пакет суха мая 1 к ч захар 2 яйца без един жълтък, с него се намазват отгоре 60 мл олио кора от лимон 600 г пресято брашно 10 бр. боровинки за украса сусам за поръсване 2 с л какао за шарка |
Активира се маята в хладката вода с 1 с л захар и 2 с л брашно, разбъркани на кашичка и оставени за 10 минути да шупне. В купа се разбиват яйцата с останалата захар, добавят се олиото, топлото прясно мляко и настъргана кора от лимон. Сипва се яйчената смес в брашното, замесваме тесто. Отделя се 1/3 част от тестото. Какаото се разбърква с 4-5 с л вода на кашичка и се измесва с отделеното тесто. Оставя се 50 минути да втаса. Оформят се два дълги фитила - бял и кафяв, усукват се, краищата се завиват на охлюв и поставяме във форма за еднократно печене, намазана с олио и поръсена с брашно. Останалото тесто също се оформя на фитили и се връзват възелчета, може да са само бели, може и два фитила от различен цвят, усукани и навити на охлюви. В средата забивам по една боровинка. Втасва още 20 мин., намазвам с разбит жълтък и поръсвам сусам. Пече се в умерена фурна до 170 градуса до готовност ! Изваждат се и намазваме с масло. За вкусен и шарен празник ! |