Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Коледна пита

Коледна пита

Разпечатай

от готварската книга на Виолета Матева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

20 г жива мая
600 г брашно
2 яйца без един жълтък, той е за намазване
400 мл айрян
50 мл хладка вода за маята
1 ч л сол
1 ч л захар
3 с л олио
200 г сирене
2 с л разтопена свинска мас
сусам за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Коледна пита

Разтваряме маята в хладката вода със захарта и оставяме да шупне. Сипва се закваската в пресятото брашно, добавят се останалите продукти и се замесва меко тесто. Оставяме да втаса 30-40 мин. на топло.

Разделяме на 5 топчета. Четирите се разточват едно по едно на обла кора. Всяко се намазва с разтопена мас и се поръсва с натрошено сирене. Нареждат се в тава с хартия за печене, последната не се намазва. В средата се поставя чаша с отвора надолу, от нея навън се нарязва питката на 8 сектора. Останалото тесто се разделя на малки топчета. 8 от тях се оформят на тънки фитилчета и се поставят за украса върху всеки сектор. От останалите се оформят 3 розички с 3 листенца и се поставят в средата. Оставяме да си почине още 20 мин, намазваме с разбития с малко вода жълтък и поръсваме сусам. Печем в загрята фурна 35 минути. Изважда се и намазваме с масло, покрива се с кърпа и след малко е готова за празничната трапеза. Весели и щастливи празнични дни !



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Защо да поръчваме кухня по поръчка

Защо да поръчваме кухня по поръчка

В онлайн магазин Aiko XXXL можете да разгледате различни варианти, които перфектно да отговорят на вашите критерии за функционалност и стилен дизайн.
още »

Кулинарни предизвикателства за Великден

Кулинарни предизвикателства за Великден

Великден наближава и вече се замисляме какво да сложим пред семейството и гостите си на празничната трапеза. Ако търсите идеи за Великденски специалитети, значи сте на правилното място.
още »

Кой материал е най-добър за съдове за готвене? Как да изберем най-подходящия?

Кой материал е най-добър за съдове за готвене? Как да изберем най-подходящия?

При толкова голямо разнообразие на съдове за готвене, изборът за някои би бил изключително труден. От различните материали до най-подходящите за запечатване, пържене, печене, задушаване...
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите линк към Коледна пита


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама