Публикувана от Виолета Матева на 23 Декември 2013
Необходими продукти 20 г жива мая 600 г брашно 2 яйца без един жълтък, той е за намазване 400 мл айрян 50 мл хладка вода за маята 1 ч л сол 1 ч л захар 3 с л олио 200 г сирене 2 с л разтопена свинска мас сусам за поръсване | |
Разтваряме маята в хладката вода със захарта и оставяме да шупне. Сипва се закваската в пресятото брашно, добавят се останалите продукти и се замесва меко тесто. Оставяме да втаса 30-40 мин. на топло. Разделяме на 5 топчета. Четирите се разточват едно по едно на обла кора. Всяко се намазва с разтопена мас и се поръсва с натрошено сирене. Нареждат се в тава с хартия за печене, последната не се намазва. В средата се поставя чаша с отвора надолу, от нея навън се нарязва питката на 8 сектора. Останалото тесто се разделя на малки топчета. 8 от тях се оформят на тънки фитилчета и се поставят за украса върху всеки сектор. От останалите се оформят 3 розички с 3 листенца и се поставят в средата. Оставяме да си почине още 20 мин, намазваме с разбития с малко вода жълтък и поръсваме сусам. Печем в загрята фурна 35 минути. Изважда се и намазваме с масло, покрива се с кърпа и след малко е готова за празничната трапеза. Весели и щастливи празнични дни ! |