Начало » Десерти » Рецепти за Баклави » рецепта Галактобуреко (γαλακτομπούρεκο)
Галактобуреко (γαλακτομπούρεκο)
от готварската книга на
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
400 г точени кори (1 пакет)
800 мл прясно мляко
100 г грис
3 бр. яйца
100 г. захар
1 ч.лъжичка бакпулвер
2 ванилии
1 пакетче масло (125гр.)
кората на ½ лимон
щипка канела
за сиропа:
2 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
сокът на ½ лимон
канелени пръчки за украса
Разбиват се яйцата със захарта. Млякото се слага да заври и след това се маха от огъня. Прибавят се гриса, бакпулвера, ванилиите, настърганата лимонова кора и яйчната смес. Разбива се до хомогенна смес и се връща на котлона докато се сгъсти, като се бърка непрекъснато.
В намаслена тавичка се нареждат половината кори, като между всеки две кори се слага разтопено масло. Изсипва се крема върху пласта от корите и се разпределя равномерно. Нарежда се другата половина от корите по същия начин, отново намаслени. Пече се в предварително загрята на 200 С фурна до готовност (около 30 -40 минути).
Готовият сладкиш се оставя да изстине напълно. Продуктите за сиропа се слагат на котлона да заврят за около 5-6 мин. и с топлия още сироп се залива сладкиша, който преди това е нарязан на парчета. Оставя се в хладилника за една нощ да попие сиропа. Сервираме поръсен с канела. Опитвала съм сладкиша сервиран леко топъл - също е добър вариант.
Още рецепти за Баклави
Датски сладкиш с кафява захар - Брунсвигер
Мусака с грах, печурки и картофи
Кюфтенца с гречка, моркови и лук
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната
Със сигурност древните гърци са направили пропуск, като не са включили кулинарията сред другите изкуства. Умението да се приготвя вкусна храна е не по-малко впечатляващо, а удоволствието, което носи крайният резултат, може спокойно да се сравни с насладата от красива картина или музикално произведение. Умелите готвачи са истински таланти и имат заслужено признание. Те обаче разчитат на редица помощни инструменти за своята работа. Инструменти като кухненския термометър.
още »
3 идеи за аранжиране на градината
Стилният градински екстериор, освен че буди истинско възхищение и вълна от естетическа наслада, е и нещото, което ни кара да се чувстваме релаксиращо и хармонично. Тайната е в детайлите - в онези големи и малки елементи, които събуждат, оживяват цялата концепция на външното пространство, създавайки екстериорен рай.
още »
3 трика за перфектно тесто за пица
В основата на добре приготвената пица стои направата на тестото. Тази задача изглежда лесна на пръв поглед, но изисква търпение, отдаденост, умения и доза любов. Какви са тайните на перфектното тесто? Екипът на Доминос споделя три трика, които да ви помогнат да направите вкусен блат за печене у дома.
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Коментари
Вкусно !
Ако желаете, може да сложите линк към Галактобуреко (γαλακτομπούρεκο)
От форум:
От друг сайт:
Веселина Константинова