Начало » Десерти » Рецепти за Баклави » рецепта Галактобуреко (γαλακτομπούρεκο)

Галактобуреко (γαλακτομπούρεκο)

Разпечатай

от готварската книга на Анелия Терзиева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

400 г точени кори (1 пакет)
800 мл прясно мляко
100 г грис
3 бр. яйца
100 г. захар
1 ч.лъжичка бакпулвер
2 ванилии
1 пакетче масло (125гр.)
кората на ½ лимон
щипка канела

за сиропа:

2 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
сокът на ½ лимон
канелени пръчки за украса

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Галактобуреко (γαλακτομπούρεκο)

Разбиват се яйцата със захарта. Млякото се слага да заври и след това се маха от огъня. Прибавят се гриса, бакпулвера, ванилиите, настърганата лимонова кора и яйчната смес. Разбива се до хомогенна смес и се връща на котлона докато се сгъсти,  като се бърка непрекъснато.

В намаслена тавичка се нареждат половината кори, като между всеки две кори се слага разтопено масло. Изсипва се крема върху пласта от корите и се разпределя равномерно. Нарежда се другата половина от корите по същия начин, отново намаслени. Пече се в предварително загрята на 200 С фурна до готовност (около 30 -40 минути).

Готовият сладкиш се оставя да изстине напълно. Продуктите за сиропа се слагат на котлона да заврят за около 5-6 мин. и с топлия още сироп се залива сладкиша, който преди това е нарязан на парчета. Оставя се в хладилника за една нощ да попие сиропа. Сервираме поръсен с канела. Опитвала съм сладкиша сервиран леко топъл - също е добър вариант.



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Защо да поръчваме кухня по поръчка

Защо да поръчваме кухня по поръчка

В онлайн магазин Aiko XXXL можете да разгледате различни варианти, които перфектно да отговорят на вашите критерии за функционалност и стилен дизайн.
още »

Кулинарни предизвикателства за Великден

Кулинарни предизвикателства за Великден

Великден наближава и вече се замисляме какво да сложим пред семейството и гостите си на празничната трапеза. Ако търсите идеи за Великденски специалитети, значи сте на правилното място.
още »

Кой материал е най-добър за съдове за готвене? Как да изберем най-подходящия?

Кой материал е най-добър за съдове за готвене? Как да изберем най-подходящия?

При толкова голямо разнообразие на съдове за готвене, изборът за някои би бил изключително труден. От различните материали до най-подходящите за запечатване, пържене, печене, задушаване...
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил

Коментари (2)


Изглежда много вкусно! Ще опитам рецептата.
Аватар14 Октомври 2012
Надя Недева
Вкусно !



Ако желаете, може да сложите линк към Галактобуреко (γαλακτομπούρεκο)


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама