www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Анелия Терзиева на 02 Октомври 2012

Галактобуреко (γαλακτομπούρεκο)

Необходими продукти
400 г точени кори (1 пакет)
800 мл прясно мляко
100 г грис
3 бр. яйца
100 г. захар
1 ч.лъжичка бакпулвер
2 ванилии
1 пакетче масло (125гр.)
кората на ½ лимон
щипка канела

за сиропа:

2 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
сокът на ½ лимон
канелени пръчки за украса

Разбиват се яйцата със захарта. Млякото се слага да заври и след това се маха от огъня. Прибавят се гриса, бакпулвера, ванилиите, настърганата лимонова кора и яйчната смес. Разбива се до хомогенна смес и се връща на котлона докато се сгъсти,  като се бърка непрекъснато.

В намаслена тавичка се нареждат половината кори, като между всеки две кори се слага разтопено масло. Изсипва се крема върху пласта от корите и се разпределя равномерно. Нарежда се другата половина от корите по същия начин, отново намаслени. Пече се в предварително загрята на 200 С фурна до готовност (около 30 -40 минути).

Готовият сладкиш се оставя да изстине напълно. Продуктите за сиропа се слагат на котлона да заврят за около 5-6 мин. и с топлия още сироп се залива сладкиша, който преди това е нарязан на парчета. Оставя се в хладилника за една нощ да попие сиропа. Сервираме поръсен с канела. Опитвала съм сладкиша сервиран леко топъл - също е добър вариант.