Публикувана от Анелия Терзиева на 02 Октомври 2012
Необходими продукти 400 г точени кори (1 пакет) 800 мл прясно мляко 100 г грис 3 бр. яйца 100 г. захар 1 ч.лъжичка бакпулвер 2 ванилии 1 пакетче масло (125гр.) кората на ½ лимон щипка канела за сиропа: 2 ч.ч. вода 2 ч.ч. захар сокът на ½ лимон канелени пръчки за украса | |
Разбиват се яйцата със захарта. Млякото се слага да заври и след това се маха от огъня. Прибавят се гриса, бакпулвера, ванилиите, настърганата лимонова кора и яйчната смес. Разбива се до хомогенна смес и се връща на котлона докато се сгъсти, като се бърка непрекъснато. В намаслена тавичка се нареждат половината кори, като между всеки две кори се слага разтопено масло. Изсипва се крема върху пласта от корите и се разпределя равномерно. Нарежда се другата половина от корите по същия начин, отново намаслени. Пече се в предварително загрята на 200 С фурна до готовност (около 30 -40 минути). Готовият сладкиш се оставя да изстине напълно. Продуктите за сиропа се слагат на котлона да заврят за около 5-6 мин. и с топлия още сироп се залива сладкиша, който преди това е нарязан на парчета. Оставя се в хладилника за една нощ да попие сиропа. Сервираме поръсен с канела. Опитвала съм сладкиша сервиран леко топъл - също е добър вариант. |