Начало » Десерти » Рецепти за Торти » рецепта Еклерова торта

Еклерова торта

Разпечатай

от готварската книга на Цветослава Киркова

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

за блатовете:
4 яйца
4 с.л. захар
4 с.л. брашно
1/2 пакетче бакпулвер

за крема:
1,250 л. прясно мляко
15 с.л. захар
50 гр. масло
3 жълтъка
13 с.л. брашно
70 мл. вода
1 ванилена захар

за крокана:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. счукани орехи

за еклерите:

1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. захар
щипка сол
1 ч.ч. брашно
4 яйца

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Еклерова торта

Разделят се белтъците от жълтъците, белтъците се разбиват със захарта до побеляване, добавя се брашното, смесено с бакпулвера и накрая разбитите на ръка жълтъци. Всичко се бърка до хомогенна смес, изсипва се в форма, застлана с хартия и се пече в умерена фурна (200 градуса в зависимост от фурната) около 25 минути.

За крема:
След като заври млякото със захарта и маслото, към него на тънка струя се добавя размитото брашно с жълтъците и водата, оставя се да поври на слаб огън за 2 - 3 минути и се добавя 1 пакетче ванилена захар. Към изстиналия крем се добавя 150 мл. разбита течна сметана. Кремът се разделя на 3 части, едната се оцветява с три супени лъжици какао, него ползваме за намазване между блатовете, останалите две части - едната е за пълнежа на еклерите, а другата за измазване на тортата.

Кроканът се приготвя като се сложи захарта да се карамелизира, към нея се добавят натрошените орехи. Готовата смес се изсипва върху фолио, след като се втвърди се начуква на ситно, или в кухненски робот или с помощта на чукче.

За еклерите:
Слагат се млякото, олиото, захарта и солта да заврят, след като заврят се добавя брашното, което се изсипва на един път, а не малко по малко, бърка се и когато започне да се отлепя от тенджерата, се сваля от огъня. Оставя се да изстине. Когато е почти изстинало се чукват яйцата едно по едно.

Готовата смес се разпределя в тава, застлана с хартия - гребва се с малка лъжичка и се слагат на разстояние едно от друго (малки топчета, които не са с идеална форма). Пекат се на 200 градуса за 20 минути, фурната се изключва и еклерите се оставят в нея за още 20 минути (за да не спадне въздуха в тях).

Готовите еклери се пълнят с предварително приготвения крем (млечния крем + 150 мл. разбита течна сметана) с помощта на шприц.

Сглобяване на тортата:
След като се е охладил, блатът се разделя на 2 части с помощта на остър нож или конец, взема се едната половина и се слага във формата за торта. Намазва се с част от крема, който е оцветен с какао, подреждат се еклерите и се изсипва останалата част от кафявия крем, слага се вторият блат и тортата се измазва с остатъка от белия крем (ако искате си оставете малко за розички отгоре).

Стените на тортата се покриват с крокана, отгоре се подреждат еклерите, като помежду тях съм направила розички от крема. В средата настъргах 1/2 натурален шоколад. Оставете за 6 - 8 часа в хладилник.



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Как да почистим петната в кухнята

Как да почистим петната в кухнята

Когато готвите често се случва след това в кухнята да останат мазни петна по плотовете, масите и покривките. Ето няколко ефективни метода за почистване на петна в кухнята
още »

Световен ден на коктейлите с  привкус на кафе от Lavazza

Световен ден на коктейлите с привкус на кафе от Lavazza

На 13 май се отбелязва Световният ден на коктейлите.
още »

Шест лесни метода за почистване на замърсена фурна

Шест лесни метода за почистване на замърсена фурна

Фурната е един от най-използваните уреди в кухнята и често се замърсява с мазнини и остатъци от храна. Почистването ѝ може да изглежда като трудна задача, но с правилните методи може да бъде лесно и ефективно.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите линк към Еклерова торта


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди